2010. január-február

Hírbarát 2010-01

Vezér » eS.hO.eS.

Mióta az új évtizedbe léptünk a mindent elborító fehér takaró csak egyre magasabbra nőtt, ami a síelés élményeiben részesülőket örömmel töltötte el, a többieket talán kevésbé. De ők sem unatkoztak, csupán síléc helyett táncos cipőt vettek a lábukra, ugyanis január 6-án vízkeresztkor megkezdődött az idei farsangi időszak. A mulatozós hetek évek óta a legrövidebb időtartamot töltik ki, mivel a farsangi időszakot lezáró hamvazó szerda február 17-ére esik.

A jókedvű téli ünnepnek hatalmas hagyománya van, Európa szerte a párkeresés, a bálok, a nagy lakomák és mulatságok időszaka. Az ünnep csúcspontja a hamvazó szerda előtti három napot kitöltő karnevál, mely valójában télbúcsúztató esemény. A magyar hagyományok között szerepelt ezeken a napokon többek között az asszonyfarsang (ekkor a nők korlátlanul ihattak és úgymond „férfi módra” szórakozhattak), a szalmabábú égetés, és a mohácsi busójárás. Napjainkban a január-februári esték leglátogatottabb eseményei a bálok. Iskolánk idén február tizenharmadikán ünnepelte meg a búcsúzó végzős évfolyamot, akiktől az előző évekhez hasonlóan ismét színvonalas előadást és táncokat láthattunk. Sokan látogattak el iskolánkba ezen esemény kapcsán, és kellemes estét töltöttek el a pályaválasztás nehézségeiben megfáradt érettségizőkkel.

A Hírbarát most sem mulasztott el minden lényeges pontról beszámolni, amivel januárban és februárban találkozhattunk. Így az örömteli eseményekre visszatekintve léphetünk át lassan a nagyböjti visszafogottabb időszakba (a Hírbarát a Nagyböjti Készület 2010 naptárat ajánlja gondolatébresztőnek!), és várhatjuk újra a tavaszt!

Nagy Annamária főszerkesztő-helyettes

Iskola » FERBÁL 2010

Kicsit jó, kicsit rossz, de a miénk

Ferbálról a végzősök szemével

Líra és Epika drámai keretben

Interjú a szindarab rendezőjével Nényei Pállal

Mission Impossible: meggyőzni Milán atyát

A Ferbál előkészületeiről

A borok barátja » A földi mennyország másik bejárata

Károly atya vezércikkek és bölcselkedések helyett ezentúl “A borok barátja” címmel szigorúan 18 éven felülieknek 🙂 szóló rovatot indít a magyar borkultúra terjesztése céjából. Januárban Szomolyán járt Kalló Imre pincéjében, ahol megtalálta a földi mennyország másik bejáratát.

Kirándulás » Síelés 2010 Semmeringen

A 11. évfolyam idén is Semmeringen töltötte a síszünetét. A remek hangulatról a sielés mellett a buszvezető úrról, a funparkról és a mindennapi misét vidámmá tevő sekrestyésről szóló emlékek gondoskodnak…

Iskola » Kakaó-kalács parti

A ferencesben nem a máshol szokásos szalagavató a végzős évfolyam produkcióinak színhelye. ez egy zárt körű rendezvény, amnek kulisszái mögé most a Hírbarát segítségével betekinthettek…

Kirándulás » MEP hétvége Egerszalókon

A pécsi MEP-re (Európai Parlament Modell játék) készülő delegációnk idén is Egerszalókon kovácsolódott össze, ahol a tanulás és felkészülés mellett jutott idő egymás megismerésére és a szórakozásra is.

Jegyzet » Böjte Csaba a szabadságról

Csaba testvért gyermekei közül sokan kérdezték, hogy mikor érezte magát igazán szabadnak, mi az a szabadság. Az erről a témáról szóló, megfontolásra érdemes gondolatait olvashatjátok itt.

Taki 2009-01

Játék » Tanár Úr kérem…

A Tanár Úr kérem… című rovatunk aranyköpés gyűjtő játékának decemberi nyereménye a Hangzó Helikon sorozat Petőfi című kiadványa Ferenczi György előadásában, a játék győztese pedig:

Ági – nyereményéért a hirbarat@hirbarat.hu címen jelentkezhet!

A mostani számunkban is ugyanaz a feladatotok: a rovat Szólj hozzá részbe alul írjátok le a legviccesebb aranyköpéseit. A legjobb aranyköpést beküldőt szintén értékes nyereménnyel fogjuk jutalmazni a következő szám megjelenésekor!

Jegyzet »

Gondolkodom, tehát ott vagyok!

Zalaegerszeg és Pasarét két hétre összenőtt!

World Servants

Iskola » Veszélyben az egyházi oktatás

Technika » Windows 7

Kultúra » Avatar

Öregbarát » Othmár atyáról – visszaemlékezések

© HÍRBARÁT – a Ferences Gimnázium diáklapja – 2010.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.