2009. október

2008.májusHosszú várakozás után végre megjelentünk igen bőséges tartalommal, új témákkal, új munkatársakkal. A megújulás azonban majd a novemberi számunkban válik teljessé, mivel új webcímen, új külsővel jelenik majd meg a Hírbarát. Kedvcsinálónak íme első videónk:

Vezér » Az eleje meg a vége

A hazai focit nézve, örökös „magyar problémának” tűnik a játékunk eleje és különösen a vége. Az első percekben szinte biztos, hogy behozhatatlan előnyt adunk az ellenfélnek, majd az utolsó pillanatokban mindent elrontunk. A végjáték miatt elvesztett olimpiai és világbajnoki döntők, a lefújás előtti pillanatokban kapott potyagólok kísérik nemzeti együtteseink útját és borzolják a drukkerek idegeit. Valóban magyar betegség a rossz pszichés állapot, a helytelen időzítés, vagy tényleg belénk nevelték a vesztes öntudatot? Én hiszek a nemzetet örökösen sújtó „balsors átokban”. Szerencsére most végre itt van egy új generáció a fociban, akik szin-tén nem babonásak. Az U-20-as labdarúgó válogatottról beszélek, akik Egyiptomban a korosztályos világbajnokságon bronzérmet szereztek. Hosszú évtizedek után általuk ismét hatalmas magyar futball sikernek örülhettünk. Bár ebben az országban mindenki ért a focihoz, én játszani is szeretem, de nem sorolnám magam a szakértők közé. Amit azonban laikusként is látok a meccseken: a fiúk hisznek a győzelemben a meccsek elején és a végén egyaránt. Az utolsónak hitt pillanatban, amikor a nézők számára már minden veszni látszott, ők megragadták az utolsó utáni pillanatot is, ami visszahozta a reményt és megteremtette a végső győzelmet. A kishitűség csak vegetálásra elegendő, de az elvégzett kemény munka, az összefogás, a kitartás, ha „nagyhitűséggel” párosul, annak gyümölcsözőnek kell lenni. Nincs tehát „magyar átok”! A játék az első pillanattól az utolsóig folyik, végig teljes koncentrálást és hitet igényel a győzelemben, akárcsak földi életünk, aminek hűséges megélésének jutalma, ahogy Szent Pál apostol mondja a győzelmi koszorú, vagyis az örök élet.

A tavalyi tanévet nehezen zárta a Hírbarát, az idei is nehezen indult – van mit tanulnunk az ifjú focistáktól. Az Assisi zarándoklat és a megújulási törekvéseink miatt az időből kifutottunk, csak most októberben tudunk megjelenni, az új külső még így is egy hónapot várat magára. Remélem a remek cikkek kárpótolják a kedves olvasót és arra ösztönzik, hogy maga is írjon. Nyitottak vagyunk. Írásaitokat, ötleteiteket szeretettel várjuk, nem csak az első és utolsó számban, folyamatosan minden pillanatban.

P. Andor Károly OFM főszerkesztő

Elmúlt a nyár szép emlékekkel

Nagy Páring

Hosszú volt a nyár és az ősz eleje, úgyhogy a legtöbb osztálynak felejthetetlen emlékei vannak a nyári osztálykirándulásokról, táborokról és fesztiválokról, az Assisi zarándoklatról és a római vakációról, a jól sikerült Szent Ferenc napi lelkigyakorlatokról, a német cserediákokkal töltött hétről. A hirtelen jött hideg, tanulással súlyosbított őszi napokra felüdülésként az alábbi beszámolóinkat ajánljuk:

Tusványos huszadszor » Két hegy közt egy fesztivál

A nyár legnagyobb bulija » Volt Hei-nekem a Balaton Soundon

Erdélyországban » Hegyi túrák a Biharban és a Kárpátokban

Globe Tábor » A tápláléklánc csúcsán

Német barátok » Cserediákok Szentendrén

Lelkigyakorlat » Söprögettünk

Assisiben jártunk » Római vakáció Szent Ferenc nyomán

Jegyzet

Október 23. – egy kései jelentés

A világ ma is 1956 miatt becsüli leginkább a magyarokat. Fülöp László öregdiákunk írásában szentendrei fiatalok szempontjából ismerhetjük meg a forradalom és szabadságharc dicső napjait.

Kultúra

800 éves a ferences rend

A ferences jubileumról a Hírbarát sem maradhat le. Beszámolunk a rend parlamenti köszöntéséről, interjút olvashattok tartományfőnökünkkel Gergely atyával és a szentendrei kiállításról sem feledkeztünk el.

Arckép

Jávor Páltól James Bondig

Október 19-én a gimnáziumban megnézhettük Szeretlek, Faust címmel Mindszenty József börtönben töltött éveiről szóló színdarabot. Jávor Pál szerepét Kautzky Armand játszotta, vele beszélgettünk.

Iskola

Szecskaavatás

A Ferences Gimnázium nemes hagyományai közé tartozik az új diákok befogadása az iskolai közösségbe. Ennek egy jelentős eseménye a szecskaavató, ami az évek folyamán nagyon sokat szelidült az újak szerencséjére…

Közélet »

Szlovák-magyar viszály MEP-es szemmel

Félelmek és ítélőképesség

Miért nem írják alá a csehek a lisszaboni szerződést?

Kultúra – Filmajánló »

Hasonmás

A csúf igazság

Iskola »

Újak szemével – szecskák első benyomásai

Csak az ima menthet meg!

Jegyzet »

Sebinek

A kapitalizmus

Sportbarát »

Sikeres fiatalok – az U-20-as válogatottról

© HÍRBARÁT – a Ferences Gimnázium diáklapja – 2009.

Egy hozzászólás

  1. Hát, mit nem mondjak, ez ütős, de nem úgy mint a NEO FM…:)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.