2009. május-június

2008.május

Vezér » A teljes igazságot akarod vagy megelégszel részigazzságokkal?

„Amikor eljön az Igazság Lelke, ő majd elvezet benneteket a teljes igazságra”
Jn 16, 12

Beteljesedett a Húsvéti időszak, eljött Pünkösd a Szentlélek eljövetelének ünnepe. Mit is gondol Jézus akkor, amikor tanítványainak a teljes igazságról beszél? Az apostolok nem voltak jó tanulók, mesterük halála után magukba zuhantak, nem értették mi is történt valójában. A Megváltónak vissza kell térnie, hogy megmagyarázza újra az írásokat, hogy mindennek úgy kellett történnie, lásd az emmauszi tanítványok történetét. Az igazi megvilágosulásuk még ekkor sem, hanem csak Pünkösdkor történt meg. A Szentlélek feltárta előttük a teljes igazságot, az apostolok így már nem bizonytalankodtak és féltek többé, végre megszülethetett az Egyház. A teljes igazság befogadásához, tehát a Lélek kell, nélküle csak részigazságokat ismerhetünk meg, amik sokszor félrevezethetnek bennünket.

Ez a gondolat jutott eszembe, mikor néhány hete a sajtót böngésztem, és egy szörnyű hírre lettem figyelmes: „Lelökte a hídról az öngyilkosjelöltet” A hírhez, egy kajánképű polgár képét is bemutatatták, aki önelégülten mosolyogva integet az „aktus után”. Borzasztó gondoltam, miért kell, hogy az emberi gonoszság vezető hír legyen. Ám később, talán megérzésből, mégis utánanéztem az egyik hírcsatorna internetes portálján valójában mi is történt a dél-kínai Gangzuban. Valóban lelökte, csak nem a folyóba, hanem a hídra, egy levegővel felfújt életmentő alkalmatosságra. Micsoda különbség, gyilkosság helyett életmentés. A módszeren persze vitatkozhatnánk, de nem ez a lényeg. Elmélkedhetnék arról is, hogy ma már csak a rossz hír eladható, vagy arról, hogy a médiának micsoda befolyásoló technikái vannak, én mégis inkább azt emelném, ki, hogy a részigazság nem elég, mindig a teljes igazság megismerésére kell törekedni és ennek eszközeit valóban csak a Szentlélektől remélhetjük.

Állandó kritikusunknak (sebinek) is csak azt tudom üzenni, bizonyára sok részigazság van hozzászólásaiban. Nem vagyunk tökéletes iskola, nincsenek nálunk tökéletes tanárok, diákok, nem beszélve újságunkról és írásainkról. Azt viszont magam se hiszem, hogy csak rosszak lehetünk. Hibáinkkal, de nem kevés erényünkkel küzdünk, hogy jobbak legyünk. Azt hiszem ez így már közelebb vagyunk a teljes igazsághoz.

Kedves olvasónknak üzenetem, hogy lassan itt a szünet. Picit pihengetünk (szeptemberig újabb lapszámmal nem jelentkezünk, de az aktuálisan iskolánkkal kapcsolatos híreket megjelentetjük), töltődünk, de ötletelünk is például azon, hogyan lehetnénk még jobbak. Összevont májusi-júniusi számunkkal kívánok, kívánunk diák és tanár olvasóinknak tartalmas vakációt, mindenki másnak, aki dolgozni kénytelen, derűs nyarat, sok örömet!

P. Andor Károly OFM főszerkesztő

Isten veletek cimborák!

V8

Május elején elballagott a három végzős osztály. Túl vannak az írásbeli érettségiken ki jobb ki rosszabb eredményekkel. Sokan még visszajárnak a gimibe nosztalgiázni, eredmények után érdeklődni, de többeknek még komoly feladata volt közülük: megnyerni a Jövő Város Játékot, avagy támogatni a magyar delegációt a szolnoki interregionális MEP-en. Teljesítették.

Ballagás » Kedves Végzősök! – Vörös  Viki beszéde

Jövő Város Játék » Rege a városfejlesztésről

Európai Parlament Modell » Interregionális MEP

Közélet

EP választás 2009

Itt olvasható lesz Maklári Tamás (Írország MEP képviselőjének) elemzése a kampányfilmekről és az eredményekről!

Jegyzet

Trianonról mégegyszer

Fülöp László öregdiákunk írt egy cikket Trianonról a Hivatás és Hitvallás című könyvbe. Az ebben szereplő tanulságos gondolatait szeretné megosztani velünk a békeszerződés 89. évfordulójára emlékezve.

Sportbarát

Lakers vs. Orlando

A mások közé ékelt, kisszámú magyaroknak századok multán talán majd a nyelvét sem lehet fölfedezni – mondta Herder 1791-ben, négsem halt ki a nemzet. Mi lehet vajon a megmaradás titka?

Kirándulás

Esküvő székely módra

Herceg Zsuzsi a Hargitán járt egy hamisítatlan falusi székely esküvőn, ahol különös érzések kerítették hatalmukba. Arany János szavaival élve így is fogalmazhatna: „Örül a szívem és mégis sajog belé”

Iskola»

Kémia felsőfokon

Kultúra »

Májusi madárének

Nem a ruha…

Jegyzet »

Az utolsó szó jogán

© HÍRBARÁT – a Ferences Gimnázium diáklapja – 2009.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.