2009. április

2009.április

Vezér » Tavasz és sport

Ezt a mottót adtuk áprilisi számunknak. Kitartó volt az idén téltábornok, hosszúra nyúlt hadjárata, elfoglalta a Mars a hadak istenének hónapját is. Pedig köztudottan a Marsról nevezett március megtöri a tél erejét, a meteorológiai és a csillagászati tavasz kezdete is erre a hónapra esik. 2009-ben ez mintha nem érvényesült volna, ahogy más sem. Reménykedtünk, hogy a politikában is változás állhat be. Megtörhet a jég, elmúlhat a hideg. Garancia lett volna a törvény, az Alkotmány szelleme, de az írott betű kevés, ahogy a természet szabályai is, ha az ember átértelmezi, átalakítja. Azt mondják az időjárás kiszámíthatatlansága mögött a környezet, elsősorban a levegőszennyezés áll. Ha a természet ilyen szeszélyes lett az emberi felelőtlenség és önzés miatt, mit várunk a társadalmi szabályoktól? Miért lennének azok sokkal kiszámíthatóbbak, egyértelműbbek? Ezeket, a törvényeket az ember írta, miért is ne értelmezhetné úgy, ahogy ő akarja? Aztán megérkezett Mars kedvesének Aperire (Venus) hónapja és ami nem sikerült a harcosnak sikerült szépséges asszonyának. Áprilisban beköszöntött a tavasz, téltábornok uralma egy nap alatt összeomlott. Olyan jó volt látni, ahogy a Nagyhéten minden virágba borult, életre kelt egy szempillantás alatt. Bízom benne, hogy ami természetben minden emberi felelőtlenség ellenére bekövetkezik, ahogy a télre is megjött a tavasz, úgy társadalmi folyamatok is csak ideig-óráig manipulálhatók. Győznie kell az igazságnak, jönnie kell a változásnak. Ha nem megy erőből, majd eljön szelíden. Bízzunk benne és imádkozzunk érte!

Április 25-én szombaton sportnap az iskolában. Tanítási napként elszámolva, immár a második évben, ki kerékpárral, ki gyalogosan. Kiszabadulunk a természetbe. Közösségi programok ezúttal Csobánkán a szabad ég alatt voltak. Jó végre elhagyni az iskola zárt terét, felcserélve a réttel, mezővel, ahogy Szent Ferenc is tette, feladva a világi javakat Isten természetes ajándékáért. Újuljunk meg mindannyian, törjünk ki bezártságunkból, mozogjunk és élvezzük a friss levegőt, mert a tavasz előbb vagy utóbb eljön, hogy elragadja lelkünket!

P. Andor Károly OFM

Sportbarát iskola a sportbarát városban

V8

Áprilisban beköszöntött a jó idő, mindenki a természetbe vágyik a kellemes tavaszi napsütésben, az iskola udvara is megtelt élettel. A sportok kedvelőinek nagy örömére idén is megrendezésre került az immár hagyománnyá váló Sportnap. Erről olvashattok élménybeszámolót a Hírbarátban, valamint elemezzük a magyar foci sikereit-kudarcait és bemutatjuk Szentendre új büszkeségét a Vizesnyolcas Uszoda és Szabadidőközpontot.

Sportnap 2009 » Játsszunk most együtt!

Vizes Nyolcas Szentendrén » Nyolcszor jobb?

Foci » Menetel a Koeman gárda

Kultúra

Nagypéntek üzenete

A Húsvét ünnepe csak akkor lehet teljes, ha megértjük Nagypéntek üzenetét: a megváltás csak a szenvedés és az engedelmesség vállalásával lehetséges. Viktor atya tanulságos prédikációját olvashatjátok a Hírbarátban!

Közélet

Kreatív kormány?

A Magyarország 2025 konferencián Hernádi Zsolt a MOL elnöke tartott egy nagyon érdekes előadást. A fő üzenete: a válság egyben veszély és lehetőség. A kreativitáson múlik ki tudunk-e törni jelenlegi helyzetünkből, de ehhez ezt támogató kormány kell.

Jegyzet

A herderi rém

A mások közé ékelt, kisszámú magyaroknak századok multán talán majd a nyelvét sem lehet fölfedezni – mondta Herder 1791-ben, négsem halt ki a nemzet. Mi lehet vajon a megmaradás titka?

Kultúra

Film a legjobb barátról

A Marley meg én című film elsőre szokásos amerikai romantikus vígjátéknak tűnik, talán az is, de a szokásostól eltérő módon boncolgatja a szabadság és a felelősségvállalás témakörét.

Közélet »

Mit is kezdjünk a sertésinfluenzával?

Mindenáron Euro?

Arckép »

Egy tanáromat kérdeztem

Jegyzet »

Vallási változások Kelet-Közép-Európában

Vallások teológiai értékelése

© HÍRBARÁT – a Ferences Gimnázium diáklapja – 2009.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.