Jubileumi nemzetközi MEP ülés

Február 16-án elindultunk a Ferihegyi reptérről Párizsba egy gyors Berlini átszállással. Estére megérkeztünk a Lycée Sainte Marie lány iskolához és innen vittek el minket a befogadó családjaink a szállásunkra.

Vasárnap reggel egy csapatépítéssel és körbevezetéssel vette kezdetét a program, valamint megismerkedtünk a szervezőkkel és a többi ország delegáltjaival. Neuilly városházán volt a hivatalos megnyitó, ahol többek között a MEP alapitójától, a főszervezőtől, és a harminc résztvevő ország delegáció vezetőjétől hallhattunk bemutatkozó beszédet.

Ezek után gőzerővel vettetük magunkat a munkába és elkezdtük megírni témáink alapján a határozati javaslatainkat. Bizottságonként 15 diák dolgozott együtt és produktívan sikerült együttműködnünk, aminek eredménye képen helyüket megálló határozati javaslatok születtek.

Természetesen nem csak a délelőttök teltek izgalmasan, esténként is remek programokat szerveztek nekünk, mint például a fishbowl discussion, és a  magyar nagykövetség meglátogatása. Amikor éppen nem volt kötött program alkalmunk nyílt megtekinteni Párizs belvárosát, ami gyönyörű és maradandó élmény volt. Keddre sikerült befelyezni a bizottsági munkát, így szerdán TGV-vel átutaztunk Párizsból Strasbourgba, ahol folytatódott a program.

Itt az Európai Parlamentben üléseztünk, és megvitattuk a bizottságok által létrehozott határozati javaslatokat. Számos vendégelőadó érkezett hozzánk, a közelgő választás fényében az Európai Parlament két legnagyobb pártjának képviselői szóltak pár szót, valamint a Miniszterek Tanácsának volt elnöke is tartott előadást.

Ugyanúgy vitáztunk, alkottunk véleményt és szavaztunk az elektronikus szavazórendszeren, mint a hivatásbéli képviselők, alkalmunk nyílt tapasztalni ezt az EU számára létfontosságú rendszert.

Pénteken Németországban került megrendezésre a záróvacsora, ahova a határon átívelő hídon jutottunk át. Itt élőzenével és a legkülönbözőbb finomságokkal fogadták minket, így jó hangulatúan tudtuk eltölteni az utolsó estét újonnan szerzett barátainkal.

Szombaton az összes delegáció más-más időpontban indult el a reptérre, mi magyarok reggel fél négykor vettünk búcsút és nehéz szívvel távoztunk. Egy gyors amszterdami átszállás után február 23-án délben földet értünk Ferihegyen és a delegáció tagjai egy utolsó goodbyet követően családjukkal mentek haza.

A résztvevő diákok mind értelmes, önálló véleménnyel rendelkező, jó kiállású fiatalok voltak, könnyen sikerült megtalálni velük a közös hangot. Hatalmas élmény volt együtt tölteni a hetet ilyen motiváló emberekkel, és hallgatni, ahogy legalább húsz különböző nyelven beszélgetnek körülöttem. Kizárólag ajánlani tudom mindenkinek ezt a programot, főleg a kint töltött hét alapján, mert tapasztalatszerzésként fantasztikus, ráadásul sok új barátra lehet találni. Én személy szerint bármikor megismetelném, mert eddigi életem egyik legmeghatározóbb élménye és teljes mértékben pozitív emlékeim vannak az ott eltöltött egy hétről.

Káldy Anna

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.