Tusványosra készülünk

Idén is ellátogatunk a festői szépségű Tusnádfürdőre, ahol immár huszonhetedszerre rendezik meg a szabadegyetemet és diáktábort. Aki már járt Erdélyben tudhatja, hogy milyen szeretettel fogadják az embert és hasonlóra számíthat Tusnádfürdőn is. Az egész héten át tartó programokat, előadásokat esténként koncertek sora váltja, így mindenki megtalálhatja a kedvére való rendezvényeket. Én immáron tizenharmadik alkalommal veszek részt a táborban, mindig örömmel térek oda vissza. A korábbi élménybeszámolónkat Horváth Dani tollából itt találjátok:

Ez a történet még valamikor májusban kezdődött… Egyik nap mindenki Ádám tanárura nekem szegezett egy kérdést: „Van kedved velem jönni Tusnádra?” Hirtelen nem tudtam hova tenni magamban ezt a kérdést, hát egyből vissza is kérdeztem: „Hova?” Ő akkor annyit mondott hogy lakóautóval megyünk, 1000 kilométer Budapesttől Erdélyországba. Ő már tizedszerre megy. Engem személy szerint már ennyi meggyőzött, de folytatta. Egy hét, ami arról szól, hogy az ember napközben előadásokat hallgathat az aktuálpolitikáról és a múlt politikájáról azoknak az embereknek az előadásában, akik ezt alakították és aktív szereplői, vagy akkoriban aktív szereplői voltak. De természetesen nem csak “elfogult” politikusok látogatnak ide előadni, hanem különböző pártatlan véleményű professzorok és elemzők is, akikkel kellemes vitákba lehetet bonyolódni, ha az embernek esetleg volt reggel kilenckor már megtornáztatandó agysejtje. Ezenkívül mondta, hogy ő napközben szeretne körülkalauzolni az elérhető távolságban lévő látnivalókon, esténként pedig különböző koncertek várnak minket, idén itt volt többek között a Quimby, a Tankcsapda és az EDDA művek is. Szóval igent mondtam.

Folytatás a Két hegy közt egy fesztivál című cikkben!


Tusvanyos_327. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor
Tusnádfürdő, 2016. július 19-24.

Az erdélyi Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) és a Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány 2016. július 19. és 24. között szervezi meg a 27. Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort Tusnádfürdőn Itthon voltunk, vagyunk, leszünk Európában! mottóval.
Az idei Tusványos beharangozó sajtótájékoztatóján Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke, Tusványos politikai programkoordinátora, Popa Ilona, a MIT alelnöke, Tusványos erdélyi főszervezője, valamint Fancsali Barna, a MIT elnöke beszélt a részletekről hétfőn Kolozsváron. Ezzel párhuzamosan Budapesten sajtótájékoztatót tartott a  Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány szervezésében Tusványos két alapítója, Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöke, valamint Tárnok Mária, a Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Itthon voltunk, vagyunk, leszünk Európában!

Tusványos mindig aktuálpolitikai témákról szól, az idei tábor mottója pedig az elmúlt időszak nagy témáit tükrözi – magyarázta Sándor Krisztina. A tavalyi nagy menekült- és bevándorláshullám, a novemberi párizsi merénylet és a Brexit óta Európa jelentése megváltozni látszik és egyre sürgetőbb az európai identitás, az államok együttműködésének, ezen belül Közép-Kelet-Európa jövőjének újragondolása.
Ezért az idei Tusványos mottója három nagy témacsoportra vonatkozik hangsúlyosan az idei programban: az európai, keresztény identitás jelene és jövője, Közép-Kelet Európa helye és szerepének felértékelődése, valamint az EU jelene és jövője, az együttműködés tartalmi és formai szempontjai és a Brexit nyomán kialakuló új helyzet.
Ezek mellett a Tusványoson már klasszikusnak számító kérdések is terítékre kerülnek, több előadás témája lesz idén is az aktuális nemzetpolitikai helyzetkép, a gazdasági kilátások és együttműködések, a Kárpát-medencei és európai önrendelkezési problémák, az oktatás (péládul a MOGYE) és a kulturális élet kérdései, de terítékre kerülnek demográfiai, környezetvédelmi (ezen belül az erdőkitermelésekkel kapcsolatos) témák is.
Az elmúlt évben választások zajlottak Romániában, a Felvidéken és a Délvidéken is, így az idei Tusványoson kihagyhatatlan ennek a kérdésnek az elemzése szakértők és politikusok részvételével. Mivel 2016 Márton Áron-emlékév és az 1956-os forradalomnak is kerek évfordulója lesz idén, ezek a témák is szerepelnek a programban.
Néhány cím a kínálatból: Milyen Európát akarunk? Van-e Közép-európai keresztény vízió Európa számára? Migráció Európában. A kommunizmus bűntettei, az európai büntető bíróság felállításának esélyei. Választási körkép a Kárpát-medencében. Régiók, nemzetek önrendelkezése – régiók Európája. Árnyékjelentések a nyelvi jogok érvényesítéséről. Átalakuló európai identitás a migráció tükrében. Magyar állampolgárok a nagyvilágban. Kárpát-medencei felsőoktatási körkép. Európa biztonsága. Választások után a székelyföldi önkormányzatokban. Erdő nélkül nincs Erdély! Környezetvédők vs. famaffia. Nők a magyar gazdaságban.
Idén újdonság a Vita az Országházon kívül című rendezvény, amelyre meghívást kapott minden magyar parlamenti párt képviselője.
Idén is jelen lesznek a magyar kormány képviselői: Orbán Viktor miniszterelnök hagyományosan szombaton tart előadást Tőkés Lászlóval és Németh Zsolttal együtt, de jelen lesz többek között Trócsányi László igazságügyi miniszter, Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Bakondi György miniszterelnöki megbízott, Harrach Péter, az Országgyűlés KDNP-frakciójának vezetője, Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezető, Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, Kalmár Ferenc miniszteri biztos.
Meghívást kaptak a Magyarország határain túl élő magyar közösségek (Erdély, Felvidék, Délvidék) politikai vezetői, de jelen lesznek a táborban katalán, baszk, dél-tiroli vendégek, idén pedig Gagauziából és a Moldovai Köztársaságból is érkeznek vendégek.

A beléptetőrendszer bevált, idén is működik

A Tusványoson tavaly bevezetett karszalagos beléptetőrendszer idén is működik – mondta Fancsali Barna. A tábor területére 16 óráig ingyenes a belépés, ezután 10 lejt kell fizetni, a heti karszalag ára 50 lej. A sátorozás idén olcsóbb lesz, mint 2015-ben: egy sátorhely egy napra 10 lej, a heti bérlet 50 lejbe kerül.
Akárcsak tavaly, a kiskorúak megkülönböztető karszalagot kapnak. A tábor területén az alkohol és dohányáru vásárlása karszalaghoz kötött lesz, az árusok pedig nem szolgálhatnak ki kiskorúakat, ahogy azt a törvény elő is írja.

Mintegy húsz sátorban zajlanak a programok

Popa Ilona főszervező elmondta: a sokszínű program mintegy húsz sátorban zajlik majd. A Lőrincz-Csaba-sátor mellett idén is többek között a Wekerle–Mikó sátorban, a MIT-sátorban, a Magyar közszolgálati média sátrában, a Magyar Teátrum Színházi sátorban, a Csűrben, a Magyar Turizmus sátorban, a Puskás Ferenc Kávéház – Infotér sátorban, a Keskeny út és a Csíki anyák sátrában zajlanak majd a rendezvények. Az egyetemek idén két külön sátorban lesznek jelen Tusványoson: az Egyikben a kolozsvári BBTE és a nagyváradi PKE, a másikban a Sapientia EMTE és a budapesti ELTE.
Újdonság a Janus Pannonius irodalmi kávéház ennek megfelelő programmal, valamint a Kriza János népzenei sátor.
Tusványos idén megújult és folyamatosan bővülő honlappal és mobilapplikációval (Android és iOS) várja az érdeklődőket.

A nagyszínpad idei fellépőinek programja:

 • július 19., kedd:
  Bagossy Brothers Company
  Ákos
 • szerda:
  Maszkura és a Tücsökraj
  Intim Torna Illegál
 • csütörtök:
  Tankcsapda
  Rúzsa Magdi
 • péntek:
  Vad Fruttik
  Quimby
 • szombat:
  Evilági
  Ocho Macho
  Kiscsillag

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.