Brüsszelbe készülünk…?!

Tisztelt Szülők!

A tegnapi napon beszéltem a meghívónk – Gyürk András EP képviselő – asszisztensével, mivel mindannyian halljuk a híreket Európából. Arról tájékoztattak, hogy az utat jelenleg nem lehet lemondani vagy elhalasztani, mivel már regisztrálták a csoportunkat az Európai Parlamentnél és költségei lennének. Konkrétan ezt írták: Mivel ez egy előre finanszírozott út, sajnos a lemondásnak feltételei vannak, mégpedig az előrefinanszírozott út térítése. Ez személyenként 240 euró útiköltség, 60 euró szállásköltség és 40 euró étkezési költség, azaz összesen 340 euró.” Amennyiben komoly veszély állna fenn, akkor természetesen az EP mondaná le az utat, illetve a külügyminisztérium nem javasolná a brüsszeli utazást. Sajnos minden más esetben csak a tetemes költségek megfizetésével lehet visszamondani az utat.

A biztonság kedvéért regisztráltam a teljes csoportot konzuli védelemre. Amennyiben veszélyhelyzet állna fenn – bár ennek azért nincs nagy valószínűsége – akkor azonnali tájékoztatást és segítséget kapunk, mivel ismerik a programunkat, tartózkodási helyünket és az összes adatunkat.

Megnyugtatásként elküldöm Torma Máté írását, mivel most kedd-szerdán voltak kint Brüsszelben:

„November 17-18-án meglátogattuk Brüsszelt a Modell Európai Parlamentnek köszönhetően és ennek kapcsán rengeteg kérdést kaptam a mostani helyzetről. Mennyire veszélyes a város, nem féltetek, sok a muzulmán és még sorolhatnám.

Ezekre a kérdésekre a következő választ szoktam adni: Egyáltalán nem tűnik fel, hogy akármilyen probléma lenne a városban, csak több katona van az utcákon a szokásosnál, de a légkör nyugodt. Hosszabban kifejtve: Brüsszel központja még mindig turista látványosság. Rendkívül jó hangulatú a város és nem érzi magát veszélyben az ember. Persze ez nem azt jelenti, hogy nem törődnek a helyzettel. Az Európai Parlamentben – ahogy hallottuk az alelnöknőtől – folyamatosan tárgyalják ezt a témát. De egész kirándulásom alatt úgy éreztem, mintha egy kinagyított Szentendrén lennék. Az emberek kedvesek, macskaköves utcák, gyönyörű gótikus templomok stb. stb.  A katonák nagyon vigyáznak a rendre, de ez érthető az EU központjában. Figyeltük a turistákat, embereket és nem igazán találkozni az európai kultúrán kívüli személyekkel. Talán kínaiakkal, de velük hol nem találkozik az ember.

Ha most megkérdezik tőlem, hogy biztos el akarok-e menni megint, akkor azt mondom igen. Nem hanyagságból, egyszerűen úgy érzem, hogy a helyzetet a lehető legnagyobb profizmussal kezelték az emberek. Mindenkinek ajánlom ezt az utazást, felejthetetlen a város.”

A csoporttal csak együtt és csak a város legbiztonságosabb részein fogunk tartózkodni. A programban szereplő szabadidőben is együtt maradunk, nem fog senki külön, felügyelet nélkül mászkálni a városban. A szállásunk a főtértől 2 sarokra van, a belvárosból az EU intézményei gyalog könnyen megközelíthetők, nem érintjük a hírhedt negyedeit a városnak, a genti látogatásunkra is különbusszal megyünk, úgyhogy a lehető legbiztonságosabb helyeken és körülmények közt fogunk csak járni.

Ha kapunk bármilyen további információt, akkor azt természetesen azonnal küldeni fogom.

Pintér Ádám

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.