Sokan kérdeztetek a MEP-ről…

Sokan kérdeztétek mi volt az idei MEP-en. Előbb a tények: Az idei MEP (Európai Parlament Modell) immáron a tízedik nemzeti ülése három budapesti iskola (a Ciszterci Szent Imre, a ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskola, és a Budapesti Német Iskola) szervezésében került megrendezésre. Sokáig kérdés volt az is hogy egyáltalán létrehozható-e az idén aktuális esemény, hiszen miden támogató, köztük minisztériumok és EU-s intézmények is kihátráltak a rendezvény mögül. Csapodi Zoltán nemzeti koordinátor, Milán atya egykori iskolatársa, a Trefort vezető tanárának köszönhetően azonban sok apró támogatással és köztük a résztvevő diákok szüleinek nem kevés anyagi hozzájárulásával mégis sikerült ebben az évben is egy minden tekintetben minőségi rendezvényt-versenyt létrehozni.

A megnyitó március 17-én a Parlament felsőházában zajlott le neves vendégek, köztük a MEP alapító főtitkára Anna van Sminia részvételével. Az eseményről tudósított a közszolgálati média mellett az ECHO televízió is. A bizottsági ülések és a csapatépítés a három rendező gimnáziumban zajlott, a plenáris ülés az ELTE jogi karának aulájában került megrendezésre. A résztvevő iskolánkon kívül az ország minden régióját lefedve még kilenc elit gimnázium volt (összesen 113 diákkal és felkészítőikkel).

A Híradó felvételei megtalálhatók a ferences MEP delegáció Facebook oldalán: http://www.facebook.com/video/?id=205937176091874

Az üléseket számtalan politikus, szakpolitikus és közéleti szereplő tekintette meg köztük a záráson jelen volt Gloviczki Zoltán NEFMI Közoktatásért felelős helyettes államtitkára.

Csapatunkról: Az idén 9 újonccal és két „régi motorossal” képviseltettük magunkat. Diákjaink, a csapat: Pap Zsolt volt diákunk bizottsági elnök, Kupa Mihály delegációvezető, Tivorán Réka, Lukács Borbála, Pál Kata, Szűcs Adrienn, Köpe András, Hencz Ádám, Paczolay András, Kemény Boldizsár, Kákonyi András delegáltak.

A felkészítés szeptember óta heti négy órában zajlott több volt mepes diákom bevonásával. A szakkörként működő felkészülésben a kiválasztásig 49 tanulónk próbált szerencsét! A csapat másik koordinátorának Milán atya beleegyezésével ezúttal is Pintér Ádámot, öregdiákunkat, önkormányzati képviselőt kértem meg, továbbá részt vett a felkészítésben Pap Zsolt is. A felkészülés során eljutottunk a Parlamentbe, a Köztársasági Elnöki Hivatalba, részt vettünk számos konferencián. Szakpolitikusok és szakértők-tanácsadók (pl. Navracsics Tibor miniszter és Kupa Mihály volt miniszter) is segítették munkánkat. Januárban csapatépítés és tanulás végett egy hosszú hétvégét töltöttünk Egerszalókon.

A delegációk nem politikai oldalakat jelenítenek meg és képviselnek, hanem országokat. Mi hagyományosan Írországként vagyunk jelen, utalva az írek identitására, ahol a történelmi múlt miatt nem a külön nyelv, hanem a katolikus vallásuk különböztette meg őket a leigázóiktól.

Eredményünk: Az idei évben is szépen szerepelt a csapatunk. A legnagyobb elismerés, hogy ketten Kupa Mihály (összesítésben 2. hely) és Paczolay András (összesítésben 6. hely) képviseli hazánkat a nemzetközi MEP megmérettetésen, angol nyelven. Rajtuk kívül hat diákunk brüsszeli jutalom utat nyert. Az elmúlt évek során nem fordult még elő, hogy ilyen sokan kerültek volna a díjazottak közé. A bonyolult és sokszor nekünk nem kedvező pontozási rendszer ellenére (a pontozás súlyozásánál a tudásnak a taktikával szemben meglátásom szerint erőteljesebbnek kellene lenni) öt diákunk (a fentieken kívül Kemény Boldizsár, Köpe András és Lukács Borbála) az elit körnek mondható első huszonöt között szerepelt. Delegációnk a felkészítő tanárok megítélése szerint megkapta a legegységesebb és a legfelkészültebb csapat különdíját is.  Összesítésben a pontszámok alapján ezúttal néhány ponttal lemaradtunk a ciszterek mögött az első helyről, de nem kell szégyenkeznünk, különös tekintettel arra, hogy megszólalásainkban a taktikus szereplésnél fontosabbnak tartottuk iskolánk hagyományához híven a tudásalapú megnyilatkozást.

Megjegyzésem: Sok kollégától kapok bíztatást, dicséretet, köszönetet, de sokaktól főleg a hátam mögött kritikát. A leggyakrabban elhangzott kritika: 1. „Miért lógunk az esemény kapcsán egy hétig az iskolából?”, 2. „Minek ekkora energiát fordítani egy EU-s versenyre?” 3. „Miért a leghasznavehetetlenebb-legproblémásabb gyerekek képviselik az iskolát, és alkalmasint Magyarországot ezen a rendezvényen?”

1. Az esemény valóban hosszú ideig tart, ugyanakkor felügyeletem alatt kemény munkával telik. Megjegyzem, amíg más iskolák tanulói egy-egy nap végén levezetnek, mi hagyományosan sokszor hajnalba nyúlóan dolgozunk, készülünk a másnapi megmérettetésre. Az eredményeink igazolnak, megéri szorgalmasan dolgozni, és ami a legfontosabb diákjaink a siker érdekében könnyen rávehetőek a munkára, akár a túlórára is.

2.  A megmérettetés véleményem szerint Magyarországon a diák versenyek közül az egyik legkomplexebb. Az Európai Unió ismerete csupán kis szegmens a „történetben”. Az eredményességhez szükség van vitakészségre, logikára, stratégiai és retorikai felkészültségre.

Tíz bizottságban folyik a munka, mint például: szociális, oktatási, ipari, , energiaügyi, környezetvédelemi, agrár, külügyi stb. területen. Ennek nyomán a sikeres szerepléshez szükség van még a földrajzon kívül az iskolában kapott történelmi, magyar, biológiai, kémiai, fizikai, és nyelvi (angol) tudásra-ismeretekre is.

A siker tehát nem csak az enyém (pontosabban Zsolttal és Ádámmal a miénk), hanem minden itt tanító kollégáé is, köszönet érte nekik-nektek!

3. Ennek az évnek kivételével (ez évben kilenc problémamenetes, nagyon okos, jó magatartású tanuló volt a küldött) eddig a delegációnkban valóban sok „nehéz eset” vett részt. Minden nevelési konferencián elhangzik, hogy a „fejkvótából” élünk, szükségünk van minden idejáró gyermekre. Ha már ezek a tanulók is iskolánk tanulói meggyőződéssel vallom, kezdeni kell velük is valamit. A bizalmat általában meghálálják. Az eredmények magukért beszélnek, évek óta dobogósak vagyunk!

Utóirat: Az eseményen utolsóként az Ipari, Kutatási, Energiaügy Bizottság szerepelt. A bizottság vezetője Pap Zsolt volt diákunk, a bizottság tagja Kemény Boldizsár volt ennek az „etapnak” a legjobban teljesítője, diákunk! Az ő szereplésüknél volt jelen Dr. Gloviczki Zoltán NEFMI –oktatási államtitkár, aki külön gratulált nekünk, és a jövőben az anyagi támogatás mellett megígérte, hogy az esemény középiskolai tehetséggondozásba való integrálásáért is lobbizik. Hamarosan a bizottság vitájáról készült videó segítségével mindenki meggyőződhet a MEP magas szakmai színvonaláról.

Köszönöm Milán atya támogatását, Pintér Ádám segítségét, a kollégák drukkolását és érdeklődését, és leginkább szakmai munkáját!

P. Andor Károly OFM

A MEP-en készült fotók a képre kattintva megtekinthetők!

MEP Budapest 2012

Hamarosan további videók és beszámoló várható a MEP-ről!

A MEP videók Youtube lejátszási listája

3 hozzászólás

  1. A problémás gyerekekkel szerintem nincs baj. A hasznavehetetlennek gondolt gyerekekkel még annyi baj sincs. Én már csak tudhatom 🙂

    Jó, hogy tudod mozgatni őket. hajrá

    d

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.