Greoreite oun-legyetek hát éberek, blepete-vigyázzatok!

Kedves Barátom!

„Vigyázzatok legyetek éberek, mert nem tudjátok, mikor jön el az idő!” „Legyetek hát éberek, mert nem tudjátok, mikor jön el a ház ura, este vagy éjfélkor, vagy kakasszóra, vagy reggel.” Mk 13, 33; 35

Karácsony közeledtével, Adventben mindig megemlékezünk a várakozás három dimenziójáról:

1. A zsidó nép az Ószövetségben ígéretet kapott a Messiás eljövetelére, s mivel azt Jézus Krisztusban nem ismerte fel azt, várja ma is hűséggel.

2. Vasárnaponta meggyújtva egy-egy gyertyát adventi koszorúnkon várjuk az idén megint a Karácsonyt Jézus születésének, az Istenfiának megtestesülésének legszentebb ünnepét.

3. Ugyanakkor várjuk Jézus Krisztus második immáron dicsőséges eljövetelét is, amire egész életünkben készülünk.

Márk evangéliumának fent említett szakasza formailag és tartalmilag is ún. apokaliptikus műfaj. A több részletből összeszerkesztett szakasz eredetileg a hűségről szólhatott, de Jeruzsálem pusztulása után, az őskeresztények egyfajta világvége hangulatban új tartalmat adtak neki. Magyarázataik szerint a ház ura nem más, mint a világvégén dicsőségben eljövő Krisztus, akit egyházának éberen kell várnia, hogy az újratalálkozás sikeres legyen.

Birodalmak omlottak össze, világoknak lett vége, azonban Jézus Krisztus második eljövetele elmaradt. Talán mert azoknak a teológusoknak van igazuk, akik szerint a második eljövetel nem közösségi esemény, sokkal inkább személyes és egyedi történet életünk végén. Különösen hangsúlyoznunk kell ezt manapság, amikor eresztékében recsegnek-ropognak látszatvilágunk tartóoszlopai, nem beszélve a rengeteg jóslatról és (ál) próféciáról, amely jövőre Földünk megsemmisülését vetíti előre.

Joachim Gnilka írja Márk kommentárjában: „ A végidők várása és a szenvedésre való készség nem választható el egymástól. Az Emberfia, aki egy napon majd felhőkön jön el, előbb végigjárja a kereszthez vezető utat.

A világban szerzett tapasztalat, különösen is a szenvedés, Jézus után a mi keresztutunk, a nélkülözésben való helytállásunk kihatással van egyénre szabott apokalipszisünkkel, vagyis a Jézus Krisztussal való személyes találkozásunkra.

Karl Rahner írja: „ A világ nem pusztán pihenőhely, amely mindig megmarad, és csupán alkalmat ad az egyénnek, hogy továbbhaladjon egyéni történelmének pályáján. Egykor teljesen feloldódik majd Isten tökéletes önközlésében.”

Életünk Adventje, elsősorban ahogy a szó eredeti értelme is adja nem a mi várakozásunkról szól, hanem a közeledésről, az Úr közeledéséről, aki életünk részévé kíván válni. Természetesen ahhoz, hogy a találkozó tartalmas legyen, helyesen kell várakoznunk, nem csak a Karácsony előtti négy hét során, hanem életünk folyamán mindig és mindenkor.

Márk evangélista sarokpontokat ad nekünk a helyes várakozáshoz:

„Gregoreite oun”- legyetek éberek, és „blepete”- vigyázzatok, mert nem tudjátok az időt!

Ébernek lenni annyit tesz, mint az álmodozás, alkalmasint a lustaság helyett az aktivitást választani. Ne szűnjünk meg a soha a jót tenni!

A vigyázás, nem a félelmet jelenti! Nem érthetünk egyet a hamis mondással miszerint „Jobb félni, mint megijedni!” Ellentmondás is lenne, ha az evangéliumokban legtöbbször használt kifejezést a „Ne féljetek”-et Jézus itt érvénytelenítené.  Ugyanakkor a Megváltó nem ígér könnyű megpróbáltatás nélküli életet az őt követőknek, de azt igen, hogy minden nyomorukban ott lesz velük!

Ennek hiteléül emberré lett, felvette értünk az emberi természetet, és végigjárta előttünk a földi keresztutat.

Hiszem, hogy egyéni apokalipszisünk végén, végig küzdve az esetleges földi világunk nyomorúságain a végső találkozás nem borzalmas, sőt emberi kifejezéssel ki nem fejezhető módon csodálatos lesz!

Ennek előképe legyen Karácsony ünnepe, és felülmúlhatatlan öröme, amikor Isten az emberek iránti szerelemből maga is egyszerű emberré lett.

Áldott Békés Karácsonyt! Sok kegyelmet az Újévhez!

 P. Andor György Károly OFM

Egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.