Irány Albánia!

Túra a „Sasok Földjén”, görög és római emlékek megismerése Shqipëriaban

Indulás: Gyülekezés 2011. július 13-án, szerdán-Budapesten a Műcsarnok mögött a homokóránál 11:45-ig. Bérelt buszunk 12:00-kor indul Albániába.

Érkezés: 2011. július 20-án délután a kiindulási helyszínre.

Költség: 230 EUR (utazás + szállás + belépők + étkezés egy része), melyből 100 EUR foglalót a jelentkezéskor kell befizetni. A további költség több részletben is befizethető készpénzben az indulásig.

Költőpénz: Albániában a Lekk a hivatalos fizetőeszköz, de gond nélkül bárhol fizethetünk Euróval. 1 Albán Lekk = 2 Ft, 1 EUR = 137 Lekk. Az árak megegyeznek az itthoniakkal, tehát drágaság van Albániában, ne arra számítsunk, hogy a Balkán legolcsóbb országa. Eurót lehetőleg 5-öscímletekben és érmében vigyünk ki, hogy megkönnyítsük a fizetést boltokban, vendéglőkben.

Jelentkezés: 2011. április 1-ig fr. Andor Károlynál (fr.karoly@gmail.com) vagy Fejes Istvánnál (fejesistvanofm@gmail.com) az útlevélszám megadásával. A jelentkezéssel párhuzamosan kérünk 100 EUR-t a következő számlára befizetni foglalóként: Kedvezményezett neve: Schmidt András, bankjának Swift kódja: CITI HUHX Bankszámlaszáma: IBAN: HU 19 1080 0014 0000 0006 1222 8094; a közleménybe a jelentkező nevét kell beírni!

Visszamondás: A kirándulást az indulás napjáig vissza lehet mondani, viszont amennyiben nem találunk (találsz) jelentkezőt az üres helyre, nem tudjuk visszaadni a foglalót (100 EUR), mert ez a közös utazási költség rád eső része.

Szállás: 1-2. éjszaka THETH falu (Nyugat- Albán-Alpok) egyik vendégházában, mivel csak 9 ágy van, ezért a csapat egyik fele izolíron hálózsákban; 3. éjszaka BERATBAN hostelben (beratbackpackers.com); 4-5. éjszaka SARANDABAN hostelben (hairylemonhostel.com).

Étkezés: Az első teljes nap kivételével minden reggeli és az első két nap vacsorája központilag lesz biztosítva. A többi étkezésről mindenki maga gondoskodik. A túrás napok kivételével minden nap lesz lehetőség élelmiszert vásárolni, és esténként vendéglőben vacsorázni. Napközbeni túrákra jól jöhet a müzli, mazsola, diákcsemege, csoki.

Általános felszerelés: hálózsák, izolír, diákigazolvány, fürdőruha, sajátgyógyszerek, kés vagy bicska, konzervnyitó, kanál, bögre, (ha van) kempinggázfőző palackkal, gyufa vagy öngyújtó, zseblámpa, váltócipő és váltózokni, túrabakancs vagy túracipő a túrákhoz, tisztasági eszközök, törölköző, meleg öltözet (vékony kabátra szükség lehet rossz idő esetén), nejlonzacskók vízmentes csomagolásra, kulacs a vízutánpótlás biztosítására. Mivel mindennap csillagtúrázunk, ezért érdemes hozni egy kis hátizsákot az aznapi ennivalónak, esőkabátnak. Feltétlenül szükséges: érvényes útlevél és esőkabát! Biztosítást mindenki egyénileg intézi igényei szerint.

Tervezett program:

Július 13.: Indulás Budapestről – M5 – HU / SRB határ – Novi Sad – Sabac – Valjevo – Pozega – Prije Polje – SRB / MNE határ – Bijelo Polje – Kolasin – Podgorica – MNE / ALB határ – Hani i Hotit – Koplik útvonalon. Az éjszakát a buszon utazással töltjük.

Július 14.: Az albán határátkelés után reggelre érkezünk meg Koplikba. Itt átpakoljuk csomagjainkat Mercedes mikrobuszokba, ezekkel fogjuk átszelni az Albán-Alpokat (65 km – 3 óra). Félúton lesz lehetőség megreggelizni, kávézni Bogë falu kocsmájában. A kocsma a tranzitutasok fogadására rendezkedett be. Reggeli után folytatjuk utunkat a Theth völgybe a Tertores-hágón át. Miután megérkeztünk és kipakoltuk, levezetésképpen egy félnapos kirándulásra indulunk. Túránk inkább látványos, mint megerőltető. Elsőként Theth templomát keressük fel, majd egy kanyont (Grunas) melyben rövid kanyontúrát is megpróbálunk a vízállástól függően. Vacsora már Theth-i szállásunkon lesz.

Július 15.: Korán reggel egész napos túrára indulunk a Theth-et környékező hegyekbe. Körutunk első megállója a Valbona-hágó, ezután elhaladunk az Alijes és a Popluqes 2500 m-es csúcsai között, végül túránkat a Qafë e Pëjes hágónál zárjuk, ahol visszaereszkedünk Okolon keresztül Theth-be. Sötétedésre érünk vissza, megérkezés után vacsorázunk.

Július 16.: Reggeli után elindulunk a mikrobuszokkal át a Tertores-hágón Koplikba. Itt átpakolunk nagybuszunkba és folytatjuk utunkat Dél-Albánia felé. Első megállónk Mesi falu végében a Kiri folyón átívelő híd, mely Albánia egyik jelképe. A török kori híd 1770 körül épült a Koszovó felé vezető úton. A fotószünet után továbbutazunk Albánia végtelenül zord tájain. Délután érkezünk Beratba a műemlékvárosba, ahol a nap hátralevő részét városnézéssel töltjük. Berat az Osum folyó mellé épült, az „ezerablakos” városnak is hívják. Várában 14 templom és két mecset található, ezek közül „szemezgetünk” néhányat: Shën Gjërgj-templom, Shën Mitri-templom, Shën Kollë, Shën Mëri, Szent Mihály kápolna. Végül a kört a 15. századi Király-mecset medreszéjével és teqejével zárjuk. Az éjszakát Beratban töltjük.

Július 17.: Ez a nap a romvárosoké. Reggeli után elindulunk, első megállónk az 588-ban Korinthosz által alapított Apollónia. Apollónia az egyik legnagyobb antik város volt az Adriának ezen a partján. Látnivalók: Odeon – római kori színház, Agóra, Stoa oszlopcsarnok, Nimfeum, városi könyvtár, Akropolisz. A kört a Szűz Mária monostorral zárjuk, ami már a bizánci korból származik. Következő megállónk Ballsh mellett található Bylis ókori romvárosa. Az illír Bylin törzs székhelyét az i. e. 4. században kezdték építeni, fénykorát az 1. században élte. A kereszténység négy templomot hagyott maga után szép padlómozaikokkal. Rövid utazás után újból megállunk, most nem romvárosnál, hanem egy újabb műemlékvárosnál Gjirokastránál, mely 2005 óta az UNESCO Világörökség része. Városnézésünket a „kőbazárral” kezdjük, majd a citadellával folytatjuk. Városnéző sétánkat a Zekate ház, Bektashi Teqe végül Enver Hodzsa kommunista diktátor szülőházának megtekintésével zárjuk. Ezután elindulunk a tengerpart felé, útközben rövid időre megállunk Mesopotamban és megtekintjük az 1041-1052 között épült Szent Miklós templomot. Kora este érkezünk Sarandeba a tengerpartra (Korfuval szemben). Sarandei szállásunkon egymás után 2 éjszakát töltünk.

Július 18.: Reggel után Butrinti következik. A város fejlődése a 6. században kezdődött, fontos hadikikötő lett. 1,5 órás séta keretében megtekintjük a romvárost (római fürdő, amfiteátrum, Aszklépiosz-szentély, Prytaneum, Minerva-szentély, gimnázium). A nap hátralevő részét a görög határ közeli Ksamil szigeteknél töltjük strandolással. A szigetek olyan közel vannak, hogy át lehet úszni egyikből a másikba.

Július 19.: Reggel elindulunk hazafelé, útközben többször megállunk rövid, pihenést szolgáló programokra. Első megállónk Piqeras öble, ahol a tengerparton 4 bunker található, bennük vendéglő működik. Második megállónk Borsh, ahonnan felsétálhatunk Sopot várához, vagy kávézhatunk a hangulatos árnyas kávézókban. Harmadik megállónk Porto Palermo erődítménye, melyet Ali Pasha Tepelena építetett egy szeretője számára. Negyedik megállónk Llamani strandja, ahol színesre festett bunkerek várnak minket. Ötödik megállónk Vuno múzeumfaluja kulla szerű házaival. Hatodik megállónk Dhërmi tengerpartja ahol hosszabb időt töltünk. Hetedik, egyben utolsó megállónk a Llogora 1027 m magas hágója, itt a naplementében veszünk búcsút a riviérától és Albániától. Az éjszakát a buszon utazással töltjük.

Július 20.: Délután érkezünk Budapestre.

Maugli képei a hasonló túrákról:

https://picasaweb.google.com/fejesistvanofm/Balkan_korut_2010#

https://picasaweb.google.com/fejesistvanofm/Montenegro_2010#

JELENTKEZZETEK EGY FELEJTHETETLEN KALANDRA!

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.