FaceBook film – A közösségi háló

ami után másképp kattintasz a facebook.com-ra…

Tulajdonképpen az elmúlt évek leggyorsabban növekvő közösségi oldalának berobbanásáról szól ez a Facebook film. Napjainkra a Facebook nevű közösségi portál annyira kinőtte magát, hogy kb. 500 millió felhasználóval rendelkezik világszerte. A filmben fel is teszik a nagy “Miért?” kérdést. Azért, mert az emberek itt önként adják meg saját titkos adataikat, fényképeiket, érdeklődési köreiket. Információ szerzési szempontból ez a 21. század aranybányája. Hiszen, aki annyira nem ért a pontos biztonsági beállításokhoz az könnyen lebukhat fényképekkel(múlt éjjel…) vagy akár egy állásinterjútól is eleshet, mert az adott cég látja a felhasználó barátait, lájkolt oldalait, fényképeit stb… Ez nem más, mint személyes adatok aranybányája!

A film eredeti címe The Social Network, ami magyarra lefordítva “közösségi hálót” jelent. A történet nagyon tanulságos és érdekes, nekem például már az első egy óra után eszembe jutott a Szilikonvölgy Kalózai c. film, amit én minden számítógép felhasználónak kötelezővé tennék, hogy megnézze. Maga a film két órás, de nem tudtam abbahagyni annak ellenére, hogy körülbelül éjfélkor kezdtem el nézni. Ez a film természetesen igaz történet alapján készült.

A főszereplő az egyetemista Mark Zuckerberg, a Facebook egyik alapítója. A film 2003-ban kezdődik, amikor Mark egy érdekes ötlettel áll elő, mikor szakít barátnőjével.
Az akkori számítógépes adatbázisban az amerikai egyetemeken megvolt minden embernek a saját egyszerű bemutatkozó lapja, amit összességében “facebook”-nak (itt leginkább arcképcsarnokot jelent)  neveztek, mert mindenki ott virított rajta. Mark két ötlete olyan nagy népszerűségre tett szert, amire sokan irigykedhetünk. Azt találta ki, hogy ellopja az egyetemi facebookról minden ember képét és  mellé berak egy tanyasi állatot és lehet neten keresztül szavazni, hogy ki néz ki jobban. Ez nagy botrányt váltott ki és ezáltal még jobb ötlet jött, méghozzá az, hogy két egyetemista lány képét teszik ki és a kettő közül választhat a játékos, hogy melyikük a szebb. Ez a facemash.com . Ez szélsebesen elterjed az egyetemi diákok körében és óriási káoszt okoz mivel a sok játékos megbénítja a Harvard teljes hálózatát. Ez még nem is lenne baj addig, amíg valaki fel nem ismeri magát a játékban, mert onnantól kezdve személyiségi jogokat sértenek.
A filmben két esemény fut egyszerre két külön szálon. Az egyik a facebook-ötletig való eljutás a másik a bírósági tárgyalások, amiken Mark részt vesz.
A facebook alapötlete a Winklevoss fivérektől ered, akik a Harvardon tanulnak. Megkeresték Mark-ot azzal az ötlettel, hogy készítsen egy közösségi oldal szerű HarvardConnectionnek nevezett portált. Felmerül egy kérdés. Miért lenne ez más, mint a MySpace, Friendster vagy bármilyen közösségi oldal? Harvard.edu! Ez amerikában máig státuszszimbólum ugyanis ez a harvardos diákok e-mail címének a domain neve. “Ez a közösségi oldal exkluzív lesz!” – mondják a filmben. Természetesen mi másra hajtanának Winklevossék, mint a lányokkal való ismerkedésre. Mark még tovább viszi ezt az ötletet. “Felvisszük az egész egyetem közösségi életét az internetre. De meghívás kell, hogy bejuthass az oldalra!”-mondja Mark. Ismerős? IWIW? PPL?

Az ötlet kész, már csak a pénzügyi hátteret kell kidolgozni az egész projekthez, amit Mark barátja Eduardo ad meg. Mark-ék óriási csapatot építenek és elkezdenek gőzerővel dolgozni a Thefacebook-on. Azonban Mark kettős játékot űz mivel a Winklevoss fivéreknek, mindig azt mondja, hogy a Harvard Connection-ön dolgozik. Későbbiekben ez hatalmas vitákat eredményez és emiatt perelik be Mark-ot, mert elméleti értéket lopott Winklevosséktól. Másik oldalról viszont Eduardo is perli Mark-ot, mert a legnagyobb haszonból őt kihagyta.

A film természetesen tele van számítógépes bla-bla-kkal, ami hozzáértőnek szórakoztató, de egyszerű felhasználónak talán kicsit idegesítő lehet.

A filmben rengeteg életből vett helyzet jelenik meg. A plágium, a tragikum, a személyes harcok, törtetés, elnyomás, drámai pillanatok, a versengés. Nekem igazán ezért tetszett a film. A film végén, mint minden valamire való dokumentum filmben jönnek a “ma is köztünk élnek” kiírások, ami nekem mindig is kedvencem volt.

Néhány érdekesség:

A facebookon 20 perc alatt mi történik?
-1 millió linket osztanak meg!
-1,32 millió képet tag-elnek!
-1.48 millió meghívást osztanak ki eseményekre!
-1.59  millió üzenőfali bejegyzést írnak!
-1.85 millió kapcsolati státusz változik!
-1.97 millió barát talál egymásra!
-2.72 millió képet töltenek fel!
-4.63 millió üzenetet küldenek!

Azért eléggé kinőtte magát a rendszer… Lájkolsz majd facebookon??? FaceBook Me!

Matolcsy Balázs

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.