Tanár-diák kosármeccs

Mint minden évben, idén is megrendezésre került az örök párbaj tanárok és diákok között, pontosabban a tanárok és a kosárbajnokságot megnyerő csapat között. Az idei bajnokságot a 12A csapata (Keresztes Dávid, Konrád András, Lichtey Gábor, Makk János, Pap Zsolt) Matolcsy Balázzsal (12B) kiegészítve nyerte meg. Ezek után elindult a szervezés és közös megegyezés alapján 2010-12-17 péntek 14:30ra tettük a 2010-es tanár-diákmérkőzést.

A tanárok (Madocsai Kinga, Pajor Éva, Bognár Ferenc, Dám Károly, Kovács Béla és végül, de nem utolsó sorban P. Károly) már 14:15 körül elkezdtek beszállingózni a tesi terembe és nekiálltak dobálni, míg a mi csapatunk elég foghíjas volt, mivel Jancsi matek dogát pótolt LG (Lichtey G.) pedig lebetegedett. A fönti okok miatt a meccs 15 perces csúszással kezdődött és a diákok csapatába Lissák Bence is helyet kapott. Az első negyedet a tanárok meglepően jól kezdték. Annak ellenére, hogy az iskola legjobb csapata ellen játszottak játszi könnyedséggel szerezték a kosarakat, mialatt csapatunk csak kereste régi önmagát (10-4).

A második negyedre, hál’ Istennek már Jancsi is beállt és ez teljesen új színt hozott játékunkba. Ismét azt tudtuk nyújtani, amit már az iskolabajnokságon megszokhattak tőlünk: Gyors, pontos játékot kevés távoli dobást, viszont annál több palánk alá bejátszott, és természetesen értékesített labdát. A tanárok azonban nem adták fel és a két óriás (Dám K és Bognár F) vezetésével testi adottságaikat kihasználva rendszeresen betörtek vagy lepattanókat szereztek, így amikor a szünetre mentünk még mindig a tanárok vezettek. Csapatunk egyik oszlopos tagjának (LG) itt nem léte komoly problémát okozott. Ezt valamilyen taktikai változtatással kellett áthidalnunk, így a szünet nagy része ezzel telt el… Volt azonban emlékezetesebb esemény is, amit mindenképpen érdemleges megemlíteni: Ez pedig nem más, mint a büntető dobó verseny. A cél a büntetődobás értékesítése, ami után a tehetséges dobó leülhet egy zsámolyra, szalvétát tűzhet a nyakába és késsel-villával elkezdhet enni egy papírba csomagolt csoki mikulást, egészen addig, amíg egy másik versenyző be nem dobja a következő kosarat. Engedjétek meg, hogy egy kis kitérőt tegyek és idézzek Jób könyvéből:

Az ő falánksága elől semmi sem maradt meg, azért nem lesz tartós az ő jóléte. (Jób könyve 20,21)

Vallásos gimnázium ide vagy oda, úgy tűnik, hogy ezt az idézetet nem nagyon ismeri a diákság nagy része, főleg azok, nem akik a büntető dobó versenyre jelentkeztek…

De térjünk vissza a tárgyhoz. Mint már említettem a tanárok vezettek a szünetben, de a második negyed a miénk volt. A harmadik negyedre úgy mentünk ki, hogy most átvesszük a vezetést és eldöntjük a meccset, hogy az utolsó negyedben már inkább látványosan, mintsem eredményesen játszhassunk. Ennek azonban sajnos pont az ellenkezője történt: Apróbb hibáinkat a tanárok kegyetlenül kihasználták így ismét nagyobb előnyre tettek szert. Ebből fakadóan megnőtt a kommunikáció a csapaton belül, ami kb. ennyiből állt: Fogjad Bogit, zárd ki, zárd ki, zárd ki, sapkázd már le, ne engedd be Dámot… Mivel mi egy szófogadó (!) évfolyam vagyunk ezért sikerült, akár faltok árán is visszaszorítani a tanárok támadásait, míg saját helyzeteinket továbbra is értékesítettük. De ez sem bizonyult elégnek, hogy átvegyük a vezetést.

Így jött el a mindent eldöntő utolsó negyed. Valószínűleg átfutott csapatunk agyán, hogy hányszor hallanánk azt a diákoktól és a tanároktól egyaránt, hogy évek óta mi vagyunk az első csapat, aki kikapott. Ez a tény, hogy is mondjam… NEM megnyugtató. Ettől vezérelve csapatunk összekapta magát és semmilyen hibát nem engedett meg magának. A tanár csapat elfáradásának köszönhetően kezdtek pontatlanabbul dobni, ami nem túl előnyös, főleg ha a lepattanót az ellenfél csapat, jelen esetben mi szerezzük meg. Ezekből gyors támadásokat indíthattunk melyeket annak rendje és módja szerint be is fejeztünk és rövid döntetlen állást követően átvettük a vezetést, amit a mérkőzés végéig megtartottunk így a végeredmény (26-30) lett a diákok javára. Köszönet jár a tanároknak, akik töretlenül évről-évre kiállnak a diákok ellen és köszönöm saját csapatomnak az összetartást és a jó játékot.

Pap Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.