Bécs, vagyis a vadvilág középpontja

Felteszem, ha télen Bécs szóba kerül, akkor csak arra gondolsz, amire minden normális ember. Forralt bor, karácsonyi vásár, díszek, fények, mézeskalács, ajándékok stb. stb.

Én azonban egy kicsit másképp ismertem meg Bécset, de hogyan?

Magamról csak annyit, hogy már rég óta biztos vagyok benne, hogy állatorvos szeretnék lenni, de tavaly mégsem volt elegendő pontom az állatorvosira. Így egészen váratlanul csöppentem ide Bécsbe november közepén, persze meglehetősen jó kapcsolatok révén, azzal a céllal, hogy a következő (májusi) érettségiig hasznosan eltöltsem ezt a pár hónapot.

Így ha elég volt a forralt borból és a puncsból, akkor elmesélem az én sztorimat Bécsről, ahogy most látom…

Mielőtt elindultam otthonról, az az üzenetet kaptam az ismerőstől, aki itt a főnököm, hogy nagyon szívesen látnak, ha nem zavar az, hogy sok a döglött állat… :/

Nem kell megijedni nem vágóhídról, van szó ez csak egy patológia. Mivel az Intézet ahol lehetőséget kaptam, egy nagyon különleges kutatóintézet ahol csak a vadállatokkal foglalkoznak és a vadvilág ökológiáját kutatják.

Teljes jóindulattal mondom, hogy szinte csak őrül és megszállott emberek dolgoznak itt nagyon sok biológus, mérnök, kémikus, genetikus és persze nem utolsó sorban állatorvosok.

Mindenki különböző projekteken dolgozik, pl. a patológián most zajlik egy kutató munka a Pellworm szigeteken élő nyulakkal kapcsolatban, mivel hirtelen nagyon lecsökkent a nyúl állomány a szigeten és nem tudják kideríteni, hogy mi okozza a pusztulást. Így egy kis csapat felpakolta az összes felszerelést a terepjáróra és elutaztak az északi tengeren még Németországhoz tartozó kis szigetre ,majd ott kilőttek kb. 50 nyulat és ezekből mindenféle mintákat vettek, amiből küldenek szövettani ,bakteriológiai vagy éppen parazitológiai vizsgálatokra anyagot és azóta is ezeknek a feldolgozása zajlik .

A mindennapos munka természetesen a patológián kicsit egyhangúbb, bár nekem ez az egyhangúság is iszonyú izgalmas. Ritkán lehet tudni előre, hogy milyen állat fog érkezni így teljesen változó, de egy sűrű napba belefér 5-6 állat is.

És ez jelenthet állatkerti állatot, de bármilyet a pingvintől kezdve az antilopig. Vagy csak „egyszerű” erdei állatot, mint mufflon, vaddisznó, szarvas, vadmacska. Nagyon sok állatot küldenek a vadászok vizsgálatra, hogy tudjanak az esetleges betegségekről, ami miatt a gyenge állatokat ki kell lőniük.

Maga az intézet egy gyönyörű hegy tetején van kb. félórányira a Bécs belvárosától óriási erdőterülettel körülvéve, ami lehetőséget nyújt saját vadállomány tartására.

Van vagy 90 nyúl, őzek, szarvasok, akikhez tartozik persze ápoló is mivel ezek nagyrészt itt születtek így teljesen szelídek ,tehát már nem kerülnek vissza a vadonba.

Eleinte biztos van, akinek furán hangzik, hogy nap, mint nap élettelen állatokkal dolgozunk. Azonban ez a része a kutatásnak ad igazán nagy lehetőséget a tudománynak a fejlődésre. Nem mondom, hogy még nem fordult elő, hogy azt mondtam volna: elég nyissunk ablakot! De, majdnem minden nap előfordulJ !

És sajnos be kell vallanom még nem jutottam el a karácsonyi vásárba , de voltam már vidéken vadászházban vaddisznót boncolni és lehet, hogy nálam van valami kis probléma, de nekem ez sokkal izgalmasabb volt ,mint a tömegnyomorban küzdeni, hogy enyém lehessen a következő pohár forraltbor!

A történet pedig elsősorban a most érettségizőknek szól, mégpedig azzal a céllal, hogy higgyétek, el TÉNYLEG nem dől össze a világ, ha esetleg elsőre nem sikerül a felvételi. Sosem tudhatod, hogy mi mire jó, és lehet, hogy éppen pont az „üres”évedben fogsz életre szóló kalandokat szerezni!

Ettől függetlenül persze tanuljatok! És sok sikert az érettségihez!!!

Kelemen Zsófia (2010C)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.