A borkóstolás – Bor suli fiataloknak 3.

„Szeressük és tiszteljük azt, amit megiszunk!” – Matt Skinner borszakíró

Átlagosan kilencszer rágjuk meg a falatot mielőtt lenyelnénk (tizennyolcszor kéne megtennünk). Nagyjából egy másodpercet számolva rágásonként, az egész kilenc másodpercig tart minden egyes falatnál. Még így sem kevés, hát ha még oda is figyelnénk a táplálkozással foglalkozó szakemberek ajánlásaira és türelmesen „kérődzgetnénk”.
Az ivás egészen más kérdés. Ajkunkhoz emeljük a poharat, tartamát a szánkba töltjük és lenyeljük: be a szánkba, át a nyelvünkön, aztán le a gégén, és ennyi. A bort is, azt a nedűt, amelynek elkészítése 2-3 évet vesz igénybe, vagy még többet. Évek, évtizedek munkáját lenyeljük egy másodperc alatt. Igazságos ez? Tisztességes hozzáállás ez? Nem!
Törődjünk a borral, nem csak azért mert elkészítése rengeteg erőfeszítésbe kerül, hanem a pénz miatt is amelyet kiadunk érte. Ha tényleg sikerül megszeretni a bort, egy életút során arányaiban majdnem ugyanannyit fogunk borra költeni (persze csak ha a minőséghez ragaszkodunk), mint élelmiszerre-akkor miért ne élvezhetjük ki minden egyes cseppjét?
Fiatal és örökké fiatal olvasóim! Legyenek igényesek! Tisztelettel kérek mindenkit, szerezzen be rendes borospoharakat: semmi divatos szín, forma, csakis egyszerű üvegpoharak. Ez máris óriási változást hoz. Be kéne szerezni egy dekantáló üveget, egy használható dugóhúzót, (egy cseppmentesítőt, ún. drop-stop-ot, ez nem kötelező, de segít abban, hogy megmentsük az asztalterítőt a kimoshatatlan vörösbor foltoktól) és jöhet a kóstolás. Vessenek egy pillantást a pohárban lévő borra, szimatoljanak bele, pörgessék meg és szagoljanak bele újra. Aztán emeljék a poharat az ajkukhoz, vegyenek a szájukba egy kortyot, és tartsák bent – nem kell 9 másodpercig, de tartsák bent, forgassák körbe a szájukban, vegyen rá egy kis levegőt, ízlelgessék meg rendesen. Amikor mindezt megtették, akkor lehet csak lenyelni! És ezt a műveletsort ismételjék meg újra és újra! A bor fantasztikus ital, amelyet még jobbá varázsol a figyelmes vizsgálódás!
Az ivás eszközeiről mivel gyorstalpaló kurzuson veszünk részt, csak egy-két gondolat, amit a legfontosabbnak tartok:

1. pohár

Sokféle poharat árulnak, számtalan forma, elképesztő árkülönbségekkel. Először is átlátható pohárra lesz szükség-semmi divatos minta, szín vagy anyag-, egyszerű sima üvegpohárra, melynek láthatja a tartalmát. Másodszor a pohárnak legyen szára, ami lehetővé teszi, hogy a borívó keze ne érintkezzen a pohár öblével, így nem kockáztatja meg, hogy befolyásolja a benne lévő bor hőmérsékletét. Kezdetben én három különböző pohártípus beszerzését javaslom: egy hosszú pezsgőspohárét, egy minden célra alkalmas borospoharat, illetve ennek kissé nagyobb változatát a nehezebb vörösborokhoz. A pohárral törődni is illenék. A rendszeres mosogatás gondolom mindenkinél természetes, de külön javaslom a kézi mosást, szappanos vízzel-a mosogatószerek sokszor túl erős illatúak.

2. dugóhúzó

A piacon rengeteg féle-fajta ebből az eszközből is. Korábban csupán egy értelmes eszköz volt, amelyet kizárólag a funkcionalitásra terveztek, a formatervezésre nem figyelve. Bezzeg ma egyik-másik „design”-os termékhez már 5 oldalas használati utasítás dukál. Na, ne, ez már túlzás. Az én tanácsom a beszerzésnél a 3 alapelv: célszerűség, tartósság és könnyű használat.

3. dekantáló

(nehezen fordítható magyarra az eszköz neve, talán borszellőztető üvegedény, főleg vörös borok szellőztetéséhez használják az üveg kibontása után, hiszen bizonyított tény, hogy a bor kiszellőzve még jobban feltárja belsőértékeit)
Itt sem bonyolítanám a helyzetet, ajánlom, legyen egyszerű, átlátszó, cicoma nélküli darab, amely lehetőleg még könnyű is.

4. Hőmérséklet

A hőmérséklet ugyan nem eszköz, hanem körülmény, de mit sem ér a jó eszköz jó körülmény nélkül. Rosszul vagyok ugyan herendi porcelán tányérban, de a hideg levestől, mint ahogy az ajkai kristálypohárban felszolgált meleg édes bortól is. Étel-ital legyen megfelelő hőmérsékletű, mert hiába a külcsín, ha nincs meg a belbecs.
Ha túl hidegen szolgáljuk fel a bort, akkor azt kockáztatjuk, hogy ezzel elfedjük a csodálatos zamatokat, aromákat, ráadásul megváltozatjuk a bor textúráját. Hasonlóképpen, ha túl melegen szolgáljuk fel a bort, hamarosan feltűnik, hogy az alkohol túlságosan egyértelművé válik, és kibillenti borunk egyensúlyát.
Felszolgálási hőmérséklet:
1. Jól behűtve (8-10 C):
pezsgők, rozék, esetleg a fehérek közül a sauvignon blanc

2. Hűvösen (11-15 C):
pezsgők, testesebb fehérborok, mint chardonnay, semillon, zöld veltelini, a vörösek közül a pinot noir és minden édes bor, pld. az aszúk

3. Szobahőmérsékleten (15-17 C):
a közepes testű vagy testes vörös, illetve a szeszezett borok

Figyelem! Mélyhűtőbe és mikrohullámú sütőbe bort hűteni, illetve melegíteni szigorúan tilos, legalábbis én nem ajánlanám!

Megvettük a borunkat, megvannak a fogyasztásához szükséges eszközeink, (a dugóhúzás is remélem sikerült, ha mégsem hívja telefonon a különleges tudakozót), a körülmények ideálisak, az étel is elkészült, előtte csak úgy kóstoljunk-kóstolgassunk egy kicsit.

Borkóstolás
A borkóstolás (egyes szakírók szerint, mert én honnan is tudhatnám) olyan, mint a szex, először egy kicsit kínos, de minél többet gyakorolja az ember, annál jobban megy neki.
Először is nézzük meg a színét. A vörösboroknál nézzük a bor közepét, innen haladjunk a szélek felé- a színek a tinta feketétől a bíbor, rubin, vörös és gránát árnyalatokon át a mahagóni barnáig változhatnak. A fehérbornál a tisztaságot és a fényt figyeljük. A színek a majdnem áttetszőtől a zöldes, szalmasárga és citromárnyalaton át az arany- borostyán-és homokszínig terjedhetnek. A rozé nem bonyolult, figyeljük a szín mélységét a „rózsaszínűséget”!
Mielőtt ízlelünk, szagoljunk is! Előbb beleszagolunk, utána a pohár száránál fogva megpörgetjük a bort, majd újból szagolunk. A folyamatot akár többször is megismételhetjük. Az illatból kikerekedik az aroma, és ha van a bor hibája is. Hogy ki-mit érez relatív, általában vagy gyümölcsös illatokat szippantunk be, vagy nem gyümölcsöseket, ezek a következők a teljesség igénye nélkül: dohány, bőr, fűszer, dió, gyógynövény, föld, animális jegyek, istálló, ásványok, füst, virágok, eukaliptusz, fű, olíva, petróleum, méz, csokoládé, kátrány, vanília, vaj, pirítós.
Az ízlelés persze a lényeg, eme nemes cselekvést a következő írásomban boncolgatom, a borhibákkal egyetemben, hiszen a lényeg egy külön fejezetet érdemel.

Borajánlat
És jöjjön a borajánlat 1000 Ft.,- alatt az ifjú pénznélküli, de immáron minőségre törekvő olvasóimnak:
IKON Merlot 2008.
A merlot dél-balatoni arca, acéltartályban, csömöszölve (imádom ezt a kifejezést, olyan szakszerűnek tűnik, pedig lila gőzöm nincs mit is jelent valójában) erjedt, 50 hektós ászokhordóban érett, gyümölcsös, könnyed, lágy, szép savú bor. Kicsit lehűtve a legmelegebb napokon is nagyon jól fogyasztható, kár hogy ezt már csak a jövő nyáron tapasztalhatjuk meg, de akár addig is palackban eláll, igaz javulni nem fog. Ennek az évjáratnak már maximuma van íz tekintetében, és tán még egy évet tartja magát!
Ára: 1000 Ft.- kapható a Sparban, vagy a Bortársaság üzleteiben. Egészségünkre!

P. Andor Károly

Egy hozzászólás

  1. Kedves Jó Károly Atya!
    Hát bizony nagy ügy, ha valaki olyan tanítványaira lehet büszke mint Te vagy. Nem is találok kivetnivalót a Hírbarát borral kapcsolatos írásaiban. Azt viszont ide írnám kiegészítésként: diákpénztárcáknak igazi “best buy” a villányi borvidékről származó TÓTÁGAS nevű bor. Ma családi Mikulás ebéden is ezt ittuk! Menjetek fel a http://www.bormatura.hu oldalra nézd meg a kínálatunkat és ha rendelsz (diákkedvezményre számíthatsz) küld el az info@bormatura .hu címre. Az átvételt e-mailben megbeszélhetjük. Jó borozgatást kíván
    Rohály Gábor

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.