Windows 7

avagy hova jutott a Microsoft 35 év alatt…

A “hét”. Vannak, akik már csak így emlegetik a Microsoft remekművét a Windows 7-et. Az új rendszer rengeteg újítással érkezett és ennek nagyon örültem, mert kicsit bevallom meguntam a Windows XP kicsit “kockás” stílusát. De még nem ugrok nagyon előre a Windows 7-re, mert szerintem érdemes egy kis rövid történelem órát szentelni a régebbi Windows rendszerekről.

Tehát akkor… A történet ott kezdődött, hogy :

1995. – Megérkezik a Windows 95, amely az első komoly és felhasználóbarát rendszere a Microsoftnak.

1998. – Elindul útjára a Windows 98, amely különlegességei, hogy elsőként támogatta az USB-hubokat és a DVD-lemezek olvasását.

2000. – Megérkezik a Windows 2000 és Windows Millennium, amelyek olyan stabilak, hogy mai napig is használják őket.

2001. – Berobban a piacra a világ eddig legsikeresebb operációs rendszere a Windows XP, amit mindannyian jól ismerünk.

2007. – Megjelenik a legtovább fejlesztett rendszer, ami eddig készült a Windows Vista, ami sokak szerint nagy bukás volt a Microsoftnak.

2009. október 31. – Eljött az ideje az alapoktól újraírt Windows 7-nek, amit akár a “közönség kedvence”-nek is hívhatnánk…

És így el is érkeztünk jelenlegi témánkhoz, ami nem más, mint a méltán dicsért Windows 7.

Akkor kezdjük az alapokról. A Windows 7 nagy várakozás után jött ki a Windows Vista után, ami nagy hardverigénye miatt nem terjedt el annyira. Ennél a rendszernél a fejlesztők nagyon figyeltek arra, hogy a rendszer gépigénye ne legyen olyan nagy, mint a Vistának volt, de ha már az embernek jobb gépe van akkor maximális élményt nyújtson. Ez a rendszer is úgy, mint a Vista, ötféle kiadásban jelent meg. Ezek a következők: Starter, Home Premium, Enterprise, Professional, Ultimate. Hm…. Csak nem ismerősek a nevek? Gyakorlatilag majdnem egy az egyben a Vista kiadások neveit vette át a Win7 is. Én a cikkben a Professional verzióval kapcsolatban fogok írni.

Csak, hogy az elején kezdjem először a telepítésről mondanék pár szót. A lemez behelyezése után hihetetlen sebességgel pereg a folyamat. Nálam a gépre kb. 25 perc ment fel a rendszer (1 mag 1.6Ghz, 1GB RAM), ami szerintem azt mutatja vitathatatlanul, hogy nem egy túlbonyolított rendszerrel van dolgunk. Ezzel maximálisan meg voltam elégedve és azt hiszem ezen a téren kitett magáért a Microsoft. Amint a telepítés befejeződött és újraindult a gép pillanatok alatt felállt a rendszer. Itt fogadott a nagyon erősen a Vistára hajazó bejelentkezési képernyő. Felhasználónév. Jelszó. Betöltés…Üdvözöljük !

Hát ide is eljutottunk… Végre! Az asztal gyönyörű csillogós letisztult csak úgy, mint a Vistában. A kezelőfelület szinte teljesen megegyezik a Vista felületével így, aki erről áll át annak a kezelés szempontból szinte semmi újat nem hoz a “hét”.  Az ablakok itt is kissé áttetszőek és működik az Aero felület, illetve a 3D-s ablakváltás is, ami tulajdonképpen semmire sem jó csak arra, hogy elhencegjünk vele valakinek(már ha van, aki ilyet még nem látott). Véleményem szerint a kezelőfelületet a Microsoft nagyon eltalálta és ezt ilyen sebesség mellet nagyon élvezetes használni. A programok is elképesztő sebességgel száguldoznak keresztbe-kasul, még ha rengeteg apró programmal terheljük a gépet akkor is. Szerintem ez a legnagyobb fejlődés az XP-hez és az előző verziókhoz képest, amik 30-40 program telepítése után behúzták a kéziféket és nehéz volt a fékeket kioldani.

Egy másik óriási fejlődés a következő volt: A Windows 7 szinte minden hardverelemet egyből telepítés után felismer, ami egy nem tapasztalt felhasználónak egy leányálom. Nálam például a WIN7 olyan programokat is feltett a hangkártyámhoz, amik jócskán kiszélesítették a szolgáltatások választékát. Szóval ilyen téren szerintem egy szavunk se lehet az új oprendszerre.

A másik kedvesség a Microsofttól az volt, hogy adott a Windows 7-hez egy használható Média lejátszót. Windows Media Player 12. Hát azt hiszem sokan ismerjük, hogy mikor az XP-telepítés után minden kis codec-et és lejátszót fel kellett telepíteni, mert egyszerűen használhatatlan volt az alap lejátszó. Most ezt “félig” elfelejthetjük, de azért ha komolyabb nem elterjedt formátumú videókat nézünk akkor szükség lehet egy kis telepítgetésre.

Apropó telepítgetés… Visszatérve a Vistára, a legnagyobb probléma az volt, hogy iszonyatos volt a kompatibilitása a régebbi programokkal és driverekkel, amiket XP-re írtak. Ezzel jó nagy fejfájást okoztak nekünk. Ez mostanra már megoldódott, de egy-két évvel ezelőtt nagyon panaszkodtak erre a Vistások. Ezt a hibáját is kijavította a Microsoft tekintve, hogy a WIN7 szinte minden drivert egyből feltelepít a gépre és én személyesen nem találkoztam még olyan programmal, ami ne futott volna a WIN7-en. És ez azt hiszem azért van, mert az XP-s programokkal kompatibilis a Windows 7.

Mindent összevetve szerintem sokat tanult a hibáiból a Microsoft és végre valami újat és gyorsat alkotott. Ezzel azt hiszem megnyerte a “nagyközönséget” a cég és ezáltal az emberek hajlandóbbak lesznek átállni XP-ről vagy Vistáról a legújabb Microsoft termékre a Windows 7-re.

“Csak így tovább Steve!” (id. egy interjúból, Steve Ballmerrel a Microsoft főemberével)

Matolcsy Balázs

Egy hozzászólás

  1. Üdv!

    Hát én annyit kommenteznék hozzá, hogyazért akad program ami nem működik rajta. 🙂 Kifejezett tekintettel a szoftver fejlesztő eszközökre, ami miatt én speciel fel se fogom rakni egyelőre, majd ha jobban elterjedt már.

    Az pedig, hogy milyen gyorsan települ a gépre (25 perc), csupán attól függ, hogy milyen a géped. így is úgy is a biteket kell állítgatni milliószámra a háttértárban.

    A windows történetében pedig nem a 95 az első. 🙂 Hanem a Windows 1.0 (1985) bár én magam csak a windows 3.1től használtam. De ha pedig az első komoly rendszert akarjuk említeni, akkor a maga idejében a windows 3.0 (1993) volt az amellyel a konkurenciát haza is vágta a microsoft.

    Amúgy maga a cikk elég meggyőző lett. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.