eS.hO.eS.

Mióta az új évtizedbe léptünk a mindent elborító fehér takaró csak egyre magasabbra nőtt, ami a síelés élményeiben részesülőket örömmel töltötte el, a többieket talán kevésbé. De ők sem unatkoztak, csupán síléc helyett táncos cipőt vettek a lábukra, ugyanis január 6-án vízkeresztkor megkezdődött az idei farsangi időszak. A mulatozós hetek évek óta a legrövidebb időtartamot töltik ki, mivel a farsangi időszakot lezáró hamvazó szerda február 17-ére esik.

A jókedvű téli ünnepnek hatalmas hagyománya van, Európa szerte a párkeresés, a bálok, a nagy lakomák és mulatságok időszaka. Az ünnep csúcspontja a hamvazó szerda előtti három napot kitöltő karnevál, mely valójában télbúcsúztató esemény. A magyar hagyományok között szerepelt ezeken a napokon többek között az asszonyfarsang (ekkor a nők korlátlanul ihattak és úgymond „férfi módra” szórakozhattak), a szalmabábú égetés, és a mohácsi busójárás.

Napjainkban a január-februári esték leglátogatottabb eseményei a bálok. Iskolánk idén február tizenharmadikán ünnepelte meg a búcsúzó végzős évfolyamot, akiktől az előző évekhez hasonlóan ismét színvonalas előadást és táncokat láthattunk. Sokan látogattak el iskolánkba ezen esemény kapcsán, és kellemes estét töltöttek el a pályaválasztás nehézségeiben megfáradt érettségizőkkel.

A Hírbarát most sem mulasztott el minden lényeges pontról beszámolni, amivel januárban és februárban találkozhattunk. Így az örömteli eseményekre visszatekintve léphetünk át lassan a nagyböjti visszafogottabb időszakba, és várhatjuk újra a tavaszt!

Nagy Annamária, főszerkesztő-helyettes

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.