Megjártam a földi mennyországot…

 

„Bevégeztetett!” Levizsgáztam, megvan! Büszke vagyok magamra! Mádon öt napos kihelyezett tanfolyamon megszerezetem a középfokú oklevelet. Immáron a határon túli borokhoz is értek, az ó és új világ borainak tudora lettem. Az alapfokon csak a hazai nedűket tanultuk, de ismerjük a véleményt, légy nyitott és ismerj meg minél többet a határainkon túlról is. Megfogadtam a tanácsot: kóstoltam, jegyzeteltem és tanultam. Harmincöt kollégával, borásszal és nem borásszal, napi nyolc órán át töltöttük a fejünket és a poharunkat. És még milyen szerencse, hogy köpni is lehetett, tudniillik a kóstolás lehetővé teszi, hogy egy köpőcsészébe ürítsük szánkból a megkóstolt mintát. Ez nem értékítélet, csupán praktikum. Gondoljuk csak el, ha naponta az előírt 50 kóstolási penzumból, ha lenyelünk minimum egy decit, mi lett volna velünk? A részegségtől nem is annyira féltem, mint az ízlésficam nevű betegségtől. Tudom, nagyképűségnek tűnik, de a számtalan a világ által csodának tartott szőlőlé közül nekem alig-alig tetszett valami, pedig nem a szelekcióval volt a baj. Dr. Rohály Gábor és Dr. Mészáros Gabriella kiváló bor ítészek, a tanfolyam szervezői nagy lelkiismeretességgel válogatták össze sort. De mégis… kóstolás közben a stadionok kedvelt rigmusa jutott eszembe: „Ennyit tudsz meg a nevedet, de azt is, csak ha diktálják neked…” Kitekintettem a világba és ismét meggyőződtem Isten tényleg „megáldotta a magyart” jó borokkal, na és kiváló borászokkal is. Közülük kiemelném Szepsy Istvánt (www.szepsy.hu) az „aszúkirályt”, akinek pincéjében néhány hete Pintér Ádám szerkesztőtársammal, és néhány ismerősünkkel betekintést nyertünk az igazán jó borok világába.

Ő az, aki főszerepet játszott az aszúborok megújításában, a szamorodni újbóli felfedezésében és a tokaji szárazborok felemelésében. Több száz éves családi hagyományt folytatva borászkodik, pincészete a legelső családi birtokok között lépett piacra termékeivel már az 1990-es évek elején induló tokaji reneszánsz idején. A borász napjainkra a nagy külföldi befektetésekkel azonos méretű, jól működő, remek dűlőportfolióval rendelkező birtokrendszert épített föl. Kínálatának legfontosabb tételeit a dűlőszelektált borok adják, amiben kitüntetetett szerepet kap mindenekelőtt a Szent Tamás-dűlő, továbbá az Úrágya-, az Urbán- és a Király-dűlő. A kézműves úgynevezett terroirszemlélettel készülő Szepsy-borok nemcsak Mádon és Tokajhegyalján, hanem Magyarországon és a határon túl is stílusformáló jegyek. Szepsy borai nagyon keresettek a piacon, igaz minőségüknek megfelelően áruk is magas, de mégsem kell a borásznak attól tartani, hogy a nyakán marad a készlet. Elfoglaltsága, rengeteg munkája miatt nem könnyű bejutni hozzá, de a barátai bármikor kopogtathatnak pincéje ajtaján. Milyen szerencse hogy Jámbor Laci barátom és felesége a kiváló rádiós újságíró Benkei Ildikó révén immáron én is annak számíthatok. A 39. születésnapomon vittek el hozzá egy a vele készülő interjúkötet készítése kapcsán. Csupán azért szomorkodom, hogy rögtön az egyik legjobb magyar borászhoz, külön „bűnük”, hogy másodjára a másik legjobbhoz a legendás mátrai „borművészhez” Kalló Imréhez mentünk együtt. Kimaradt a lépcsőzés felfelé. „A csúcson kell abbahagyni” ismerjük a közhelyet, vagyis tanulhatok én számtalan kurzuson, szerezhetek okleveleket, kóstolhatok csodálatosnak leírt borokat, én már ismerem a földi mennyország mindkét bejáratát. Hírlik, hogy az égi mennyország ezért be is zártatik és testületileg mindenki leköltözik a Szepsy és a Kalló pincébe. Nem csodálkoznék rajta, elvégre a Jóistennek van a legjobb ízlése.

A Kárpát-medencében van a föld szennyezetlen felszínalatti vízkészletének 70 %-a, a világ egyik legjelentősebb termál és gyógyvíztartaléka, a legjobbak közé besorolt termőterületek, na és a legkiválóbb borok, borászok. Kell ennél több? Micsoda ajándék az Úrtól és mennyire nem vagyunk vele képesek élni, gazdálkodni?

Kóstolunk és lesünk, lessük Szepsy Istvánt, ahogy mesél mély alázattal, tele a munkája iránti szeretettel. Ő nem egyszerűen szőlész-borász, hanem igazi művész, nem túlzás Isten hírnöke. Minden szavát isszuk, ahogy borait egymás után, itt nincs szükség a köpőcsészére, pedig most se kevés a minta: Birtokválogatás Furmint 2006 és 2007, Szent Tamás 2006 és 2007, Urbán 2006 és 2007 (ez én kedvencem, mert egyszerre olyan játékos akár a gyermek, de olyan komoly is, mint egy felnőtt), Úrágya, Nyulászó (ezek mind a furmintból, ami magyar fajta, vetekszik számos világfajtával), aztán egy kis Király hárslevelű 2007-ből és jöhetnek az édesek. Szamorodni 2006, Botond Cuvée, és a csúcs a 6 puttonyos aszú 2003-ból. Nálunk a családban már nincs Karácsony eme ízbomba nélkül. Az angyalok csak az aszú illatára hozzák el a kis Jézust és milyen érdekes, ha Szenteste marad is valami a palackban reggelre biztosan eltűnik belőle. Óh, ezek a szemtelen angyalok…

Szent Ágoston Krisztus király ünnepe kapcsán elmélkedik a királyságról és arra jut, hogy a megváltó királyi mivolta nem elsősorban uralkodói. Ez a szó, hogy király fordítható szerinte a mérték és az etalon kifejezésekkel. Krisztus tanítása, élete és munkássága tehát etalon, mérték az üdvösséghez. Szepsy Istvánt aszúkirálynak hívják szerte a világon, az előbbiek analógiájára, az aszú mérték és etalon. Az ő példája is mutatja hittel és tisztességgel, igen is lehet nagyot alkotni.

Jól éreztük magunkat, a szürke advent csillogó varázzsá lett szívünkben, és mivel arannyal béleltük bensőnket, a hajnali részegség is boldog mámorrá változott. Tanulság? Az sok van, ha röviden kéne összegeznem, törekedjünk a teljes igazság megismerésére és ne elégedjünk meg annak egy részével. Jézus visszautasítja Pilátus kérdését miszerint ő király lenne, maga magát Igazságnak nevezi, ahogy máshol is: „Én vagyok az út az igazság és az élet”. A Krisztusi igazság köztünk és bennünk van, keressük meg és ne hagyjuk magunkat becsapni! Keressük a valódi értékeket környezetünkben, amik megfelelnek a valódi Mértéknek. Ne a divat, a trend, a piár, és marketing vezessen minket, nem is beszélve a promócióról! Amúgy meg jól úgyis csak szívével lát az ember, de néha az ízlelőbimbói is segítenek az eligazodásban!

Szép Adventet, Áldott Karácsonyt, reményteljesebb Újévet, sok-sok Szepsy Istvánnal az országunkban és finom nedűivel a belsőnkben.

P. Andor György Károly OFM

A Szepsy borokról a Deluxe Magazin is írt: A tokaji megújítója: Szepsy István címmel.

A FOTÓK A KÉPRE KATTINTVA MEGTEKINTHETŐK!


Tokaji borkósoló Szepsy Istvánnál

Ui: Februárban ismét meglátogattuk a Szepsy pincét, erről is születtek remek képek: http://picasaweb.google.hu/vasifoto/SzepsyPincebenTOKAJ

6 hozzászólás

  1. Pannikám, Te az unokahúgom vagy így egy kissé elfogúlt, de azért köszönöm…K.

  2. Nagyon ügyes! Gratulálok énis. És nagyon jó a megfogalmazás! 🙂 (:

  3. Jó fej vagy, Károly! Boldog, aszúillatú karácsonyt! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.