Magas szőke férfi felemás…

Tudomásunk szerint az interjú, mint olyan, egy bizonyos fajta párbeszéd, amelynek tárgya a párbeszédben résztvevő egyik fél gondolatainak kifejtése – általában – a másik fél előre megszerkesztett kérdéseire. Lapunk novemberi számában olyasvalaki gondolataira vagyunk kíváncsiak, akit szinte minden délután láthatunk a suliban, de hogy valójában ki is Ő és mit is keres nálunk, azt csak kevesen tudják. Ahogy a szólás tartja; „nagy gyalázat emberek a tudatlanság” így hát most megtudjuk, ki is valójában Pintér Ádám.

–       Ádám, bevezetésként mondanál magadról pár szót? Mióta élsz Szentendrén? Mivel foglalkozol?

Tíz éves koromban költöztünk a szüleimmel Szentendrére. Én is ferences diák voltam, ezután a Pázmány történelem-szociológia szakán tanultam és szereztem töri tanári képesítést. Közéleti tevékenységem folytán 2002-től a szentendrei önkormányzatnál a sport munkacsoport elnöke lettem, 2006-ban pedig a Szociális Egészségügyi és Sport Bizottság külsős tagja, emellett a szentendrei kistérségi irodán dolgozom, mint fotós, rendezvényszervező és honlapszerkesztő.

–       Talán Te vagy az egyik legaktívabb öregdiák! Mesélnél a gimnáziumi éveidről?

’95-ben kezdtük a gimnáziumot, mint az utolsó „rendes” 4 osztályos évfolyam. Először Gergely atya volt az osztályfőnököm, aki most a ferences tartományfőnök. Sajnos 2 év után kénytelen volt leadni minket, mivel a szécsényi rendház főnöke lett és Bognár Ferenc vette át az osztályt. Nagy élmény volt ide járni és most már világosan látom, hogy mennyi fontos dolgot tanultunk itt, ami az ember egész életére kihat. Gergely atya különösen aktív volt az iskola életében, akárcsak Ányos atya. Vezetésével elsősorban a horányi ház munkálataiból vettük ki a részünket, rendszeresen jártunk oda építkezni. Állandóak voltak a kirándulások, biciklitúrák Erdélybe és a Felvidékre…

–       Honnan jött az ötlet, hogy visszatérj a Ferencesbe?

Ez igazából egy véletlennek köszönhető. Két éve Böröczky Csongor barátom meghívott a ballagására, eljöttem, és Viktor atya, mint volt töritanárom elkapott és megkérdezte, hogy van-e kedvem helyettesíteni őt egy hétig, mivel neki haza kellett utaznia. Annak idején nagyon tetszett nekem a gyakorlótanítás Szobon, így egyből igent mondtam és azóta itt ragadtam. Többször hívtak, hogy helyettesítsek. Tartottam már töri mellett hittant, földrajzot és latint is.

–       Ezek szerint több tanár is kért már téged erre vagy arra. Hogyan viszonyulnak ők hozzád?

Hát igen… ez jó kérdés, még nem gondolkoztam rajta. Először furán vette ki magát, hogy itt tanítok alkalomadtán, mert sokan tanítottak azok közül, akik most is a ti tanáraitok, de őszintén szólva nem nagyon foglalkoztam ezzel. Sőt, azokkal vagyok ma is a legjobb viszonyban, akik régebben tanítottak, mint például Viktor és Károly atya. A többiek szerintem mára már megszokták a jelenlétem és néha még segítséget is kérnek bizonyos dolgokban. Nem érzem úgy, hogy más szemmel tekintenének rám, mint bármelyik tanár kollegára.

–       Pontosan milyen posztot töltesz be most az iskolában?

Több dolog van, amit párhuzamosan csinálok a kisebb besegítések és helyettesítések mellett. Idén év elején Milán atya hivatalosan is felkért, hogy vezessem a MEP-re való felkészítést. Sokkal komolyabb ez, mint valamiféle szakkör, hiszen olyan komplex tudást kapnak itt a diákok, ami egész életükben hasznos lehet. Emellett tavaly újraindítottuk Károly atyával a Hírbarátot, ami szerintem, mint diáklap rendkívül fontos az iskola életében, mivel diákok írnak diákoknak, de az öregdiák rovatnak köszönhetően a régi ferencesek történeteit is megismerhetjük.

–       Miért pont téged nevezett ki Milán atya a MEP „élére”?

Ez egy folyamat volt, ami már tavaly elkezdődött. Böröczky Csongor és Kádár Kristóf vették a fejükbe, hogy változtatnak az eddigi felkészülési stratégián. Csongorral évek óta együtt dolgozunk a szentendrei Fidelitasban, így érthető hogy megkért, véleményezzem a munkájukat. Bementem egy órára és bennragadtam. Hihetetlenül megfogott a légkör és nagy fantáziát látok abban, hogy a diákok már tizediktől megismerkednek az EU működésével, a politikával. Jó volt a hangulat, a társaság, magával ragadott az egész. Ezután rendszeresen látogattam az órákat, segítettem a felkészülést. A közös munkánknak és a jól felkészült delegációnak köszönhetően tavaly megnyertük a szegedi MEP-et, így esett rám a választás.

–       Milyen kapcsolatot ápolsz a diákokkal?

Mivel nem állok az iskola alkalmazásában, ezért a diákok is kicsit más szemmel néznek rám. Közelebb éreznek magukhoz, mintha „hivatalos” tanár lennék. Azt hiszem bátran mondhatom, hogy igen jó viszonyban vagyok velük, persze elsősorban azokkal akiket ismerek valamilyen formában. A tizenegyedik évfolyammal és Károly atya osztályával vagyok közelebbi kapcsolatban, hisz velük többször voltunk együtt különböző kirándulásokon Semmeringen, Erdélyben és Assisiben. Közülük sokan fordulnak hozzám, ha valami gondjuk-bajuk van, a MEP-es csapattal pedig rendszeresen járunk különféle rendezvényekre, konferenciákra, előadásokra.

–       Említetted a Fidelitast. Mit kell tudnunk róla? Mi is ez a szervezet pontosan és miként vagy benne érdekelt?

Ez egy ifjúsági szervezet, melyet ’96-ban alapítottak és 2001 óta létezik Szentendrén. Alapítói közt van iskolánk egykori diákja Gyürk András is, aki mostanra Európai Parlamenti képviselőként második ciklusát tölti. A szervezet alapvetően keresztény, konzervatív, polgári értékeket képvisel és közvetít. Ma Magyarország legnagyobb politikai ifjúsági szervezete, mely teret nyit azoknak, akik érdeklődést mutatnak a politika és a változatos közösségi programok iránt. Jelenleg a Fidelitas szentendrei és Pest megyei elnökeként tevékenykedem.

–       MEP, Fidelitas, önkormányzati munkák… erős kötődést mutatsz a politika iránt, szerinted is állampolgári kötelességünk politizálni?

Arisztotelész Politika című művében azt a kifejezést használta a közügyekkel nem foglalkozó emberre, hogy idióta. Már a görög demokráciában is kialakult az a nézet, hogy aki polgár, annak kötelessége részt vennie a város, a polisz életében. A későbbiekben is kiváltságos volt az, aki polgárjogot kapott és szavazhatott. A XX. század elejéig Magyarországon is keményen küzdöttek a választójogért, ezért számomra kissé érthetetlen, hogy miért nem élnek az emberek a szavazati jogukkal és miért fordulnak el a politikától. Másrészről viszont nagyon is érthető, hiszen a média mindenkit errefelé terel.

–       Apropó média… Mióta Károly atyával kézbe vettétek a Hírbarátot hihetetlenül felkapott lett az újság. Mit gondolsz minek köszönhető a népszerűség, illetve ki a célközönség?

Egyrészt mindenki számára elérhető az interneten keresztül, így nem csak a mostani diákok, hanem már a végzett öregdiákok is olvashatják és a visszajelzések alapján olvassák is, erről a számláló is tanúskodik. Másrészt az internethez kapcsolódik egyfajta szabadságérzet. Itt a diákok szabadon írhatnak bármilyen témáról, persze bizonyos korlátok között, de ezzel nem élnek vissza, úgyhogy még nem kellett egyetlen cikket sem tartalma miatt kijavítani, „cenzúrázni”. Tulajdonképpen az újság mindenkihez szól, aki érdeklődik az iskola és a ferences gondolatok iránt. Érdekes, hogy tavaly más iskolákból is elkezdték olvasni, amikor naponta közvetítettünk a szegedi MEP-ről.

–       Vannak-e még további terveid, céljaid a Ferences Gimnáziumban?

Úgy érzem, hogy a diákok és a tanárok is elfogadnak, értékelik a munkámat. A Hírbarát azt hiszem jó úton halad, mivel a színvonalat kisebb zökkenőkkel immáron egy év óta tarja, itt egyre inkább a diákokra lehet hagyatkozni. A MEP felkészítésen azonban szükség lesz mindig is egy tanárra, aki rendszeresen tart felkészítő órákat, szervezi a közös programokat. Ezt a képzést rendkívül fontosnak érzem, hosszú távon is örömmel vennék részt benne, emellett szívesen tanítanék egyszer majd történelmet is az iskolában, de nem teljes állásban, mivel egyéb feladataim mellett kevés lenne rá az időm…

Biczó Eszter és Vértes tnő (a fölrajztanárnő, akinek nincsen ideálja :))

2 hozzászólás

  1. Ha valaki elmagyarázná nekem a cím értelmét,azt megköszönném.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.