Sikeres fiatalok – az U-20-as válogatottról

egypt_jpgFeltennék egy-két kérdést. Bő egy hónappal ezelőtt bárkinek mondott-e valamit az a név, hogy Koman Vladimir, Gulácsi Péter, vagy Simon András? Ha szeptember közepén leszólítom a padon józanodó Karcsi bácsit, vagy a WestEndből kilibbenő szőke szépséget, hogy milyen magyar érdekeltségű sporteseményt rendeznek meg hamarosan Egyiptomban, mi lett volna a reakció? Valószínűleg, sőt egész biztosan nem tudták volna megmondani, hogy a húsz év alattiak futball világbajnokságát rendezik meg, melyen az Egervári Sándor által irányított magyar válogatott eséllyel indul, ezért van miért a képernyőkre tapadni két héten keresztül! Ma csupán annyi a különbség, hogyha kiejtem a számon azt, hogy U20, biztosan felcsillan Karcsi bácsi, sőt még a szőke szépség szeme is. De miért?

Nagy hibát követtek el azok, akik teljesen kivonták magukat az események láncolatából. Nehezen indult, mégis öröm lett a vége! Amikor 3-0-ra kikaptunk első csoportmeccsünkön a legkönnyebb ellenfélnek elkönyvelt Hondurastól, elhatároztam, hogy semmi reményt nem fűzök ahhoz, hogy a magyar válogatott valamit elérjen ezen a világbajnokságon. Ez úgy látszik bejött, ugyanis következő két meccsünket simán behúztuk (Dél-Afrika ellen 4-0, Egyesült Arab Emírségek ellen 2-0) és első helyen jutottunk tovább csoportunkból. Az első ki-ki mérkőzésen az előző bronzérmes Csehország várt ránk. A tudatlan, pesszimista magyar nép mosolygott egy jót és megjegyezte magában: „szép menetelés volt, de itt a vége”…

u20-d0000A6C62abc7638ee5dMég, hogy itt a vége! Dehogy volt itt! Amikor Kiss Máté jó negyven méterről bombagólt szerzett (vb legszebb találata), éreztem, hogy nem lesz ez egy sima meccs. A csehek nyomtak, amíg végül ki is egyenlítettek a rendes játékidőben. 1-1. Jött a kétszer 15 perc hosszabbítás. Ez nekem külön élmény volt, hiszen soha az életben nem láttam még a magyar válogatottat hosszabbításban játszani és elnézve az Erwin Koeman vezette nagy válogatott teljesítményét, nem sűrűn lesz ilyen alkalmunk a közeljövőben. De ne kanyarodjunk el… Mivel a hosszabbításban nem született döntés, hogy ki jut tovább, jöhetett a 11-es párbaj, mely során kapusunk, Gulácsi hármat megfogott az ötből. Ez azt jelentette, hogy Magyarország negyeddöntőt játszhatott Olaszország ellen.

Ezt a meccset szavakkal nehéz leírni. Csak annyit fűznék hozzá, hogy nem sűrűn látunk 4 kiállítást, 8 sárgalapot egy mérkőzésen. A bíróknak nem szokásuk a 40. másodpercben tizenegyest befújni, továbbá mindkét edzőt felküldeni a lelátóra. És ami a legfontosabb, nem szokványos dolog három gólt látni a hosszabbításban, főleg úgy, hogy abból kettő magyar! Szavak helyett: (első videó!!!)

SOCCER/Magyarország válogatottja a világ legjobb négy csapata között van! Öröm volt másnap kimenni az utcára. Komolyan, akár a villamoson utazva, akár az utcán sétálva, mindenhol ez volt a téma. Nemzeti Sportot már reggel tízkor alig lehetett kapni! A fogadóirodákban gyanúsan kevesebb pénzt lehetett szerezni egy esetleges magyar győzelem esetén az elődöntőben. A FIFA hivatalos honlapján interjú volt olvasható Németh Krisztiánnal, az eurosport.yahoo.co.uk élő tudósítást adott a mérkőzésekről. Hogy Károly atya szavával éljek, végre nem hatott a magyar átok, végre egyszer nekünk volt szerencsénk! Egy csapásra középpontba került az U20-as magyar válogatott. Senkit nem érdekelt, hogy a nagy válogatott aznap játszik Portugáliában vb selejtezőt, három nappal később pedig Dániában, mindenki csak az elkövetkezendő Ghána elleni világbajnoki elődöntőre koncentrált.

Eljött a nagy nap. Kb. 30000 kirendelt egyiptomi szurkoló virított lila, zöld és sötétkék színekben a szektorokban. (Mint utólag kiderült, ezen a világbajnokságon rekord számú néző kísérte figyelemmel a stadionban történteket. El tudom képzelni, hogy a rafinált rendezők mindent bedobtak annak érdekében, hogy elmondhassák, az ő országukban szinte ölték egymást az emberek, hogy a korosztályos vb mérkőzéseit láthassák.) Szép gesztus, azt aláírom, hogy kellemetlen dolog egy pangó hatalmas arénában játszani, ahol csak a szebbnél szebb káromkodásokat lehet hallani az edzőktől és a játékosoktól. Visszatérve a mérkőzésre, sajnos visszarángattak minket a földre. Ghána az első félidőben gyakorlatilag lefocizta a pályáról a Koman nélkül felálló magyar válogatottat és örülhetünk, hogy csupán 2-0-ra vezetett az afrikai gárda. Aztán a második játékrészre egy teljesen más felfogású, ’nincs mit veszítenünk’ jelszóval feltüzelt csapat jött ki a pályára és megmutatta, miért is játszik elődöntőt. Némethék mindent elkövettek az egyenlítésért, ám kifutottak az időből, a vége 3-2 lett. Ez a vereség felért egy atomcsapással. Utólag csupán az nyugtatott, hogy Ghána végül Brazíliát is kiütve, megnyerte a világbajnokságot.

SOCCER/Számunkra maradt a bronzmeccs egy olyan Costa Rica ellen, mely korábban 81000 néző előtt verte meg a hazai Egyiptomot. Kár is hosszan taglalni a mérkőzést, elképesztő izgalmak, hatalmas Gulácsi bravúrok és hihetetlen küzdeni tudásukat bizonyítása után a magyar U20-as válogatott bronzérmes lett az egyiptomi tornán. (második videó!!!)

Mit is jelent ez nekünk? Véleményem szerint nem hátrány ez az eredmény a magyar focinak. A helyszínen követte nyomon Kisteleki István (MLSZ elnöke) és a Joseph Blatter (FIFA elnöke) a mérkőzést. A következő héten jelentették be, miszerint Magyarország megpályázza a 2013-as U20-as világbajnokság megrendezését. (Ha már nem sikerült a 2012-es Európa Bajnokság megrendezése…na jó, nem szaggatom fel a régi sebeket.) Ez a csapat komoly nemzetközi elismerésben részesült, valószínűleg a játékosok jelentős része külföldre szerződik, mely következtében hatalmas fejlődésnek indulhatnak. Egyesek mondják, miszerint ez a csapat lesz a következő arany generáció. Sajnos a helyzet azonban nem ilyen egyszerű. A magyar futball súlyos lemaradásban van nyugat-európai vetélytársaival szemben és attól még, hogy az utánpótlás nevelésben élvonalban járunk, egyáltalán nem biztos, hogy a későbbiekben, amikor ezek a fiatalok a felnőtt korosztályba kerülnek, ugyanígy megállják a helyüket.

Szeptember közepén ki gondolta volna, hogy a bronzcsapat haza érkezésekor ezrek fognak ünnepelni éjfélkor Ferihegy 2A termináljában? Ki hitte volna, hogy Koman Vladimir ezüstcipős lesz és Kiss Máté gólját pedig a torna legszebb találatának választják több ezer szavazat alapján? Beírom a google keresőbe, hogy ’u20 hungary’, tömegével adja ki külföldi oldalakról is a fényképeket és cikkeket.

1006oromvege540

Egervári Sándor vezetőedző és csapata beírta magát a magyar futball aranykönyvébe. Hajrá magyarok! Hajrá Magyarország!

Maklári Tamás

A magyar csapat összes gólja:

Magyarország-Olaszország:

Magyarország-Costa Rica:

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.