Jávor Páltól James Bondig

kautzky 001Az október 23.-ai ünnepség okán a Magyar Színház társulata látogatott el iskolánkba, hogy előadják Pozsgai Zsolt: Szeretlek, Faust című darabját. Nagyszerű előadást láthattunk. A darab után el is csíptük Kautzky Armand színművészt, hogy meséljen nekünk egy kicsit az előadásról, magáról, és a színészetről.

Részben ismerjük már, de hallhatnánk egy rövid bemutatkozást? Mit mondana el magáról?

Kautzky Armand vagyok, közel 20 évet töltöttem a Madách színházban tagként. Aztán megszűnt a társulat, azóta szabadúszóként vagyok a pályán. Jelen pillanatban több színházban játszom különböző műfajú darabokban. Többek között Győrben, a Csárdás királynőben, Szolnokon a Bánk bánban, valamint ebben a darabban, ez már 10 éve van műsoron, ezt is játsszuk nagyon sokszor. Úgyhogy elég széles a repertoár, játszom vígjátéktól drámákon át mindent.

Hogyan kereste fel az iskola a társulatukat a szereplésre?

Szerintem látták a darabot- erre nem tudok pontos választ adni- és úgy jutott eszükbe, hogy ez egy tematikailag erre az ünnepre illő darab. Egy elég nagy jelenet foglalkozik az 56-os forradalommal, és így érdemes ezt iskolai szinten megnézni.

Mennyiben volt más egy iskolának játszani?

Hát egész más. Én csodálom, hogy ennyire türelmesen hallgatta és nézte az iskola, mert ez a generáció, a ti generációtok azért nem nagyon tudja, hogy mi volt, hogy volt. Nagyon sok száraz politikai mondat van benne. Tényleg tiszteletre méltó figyelem volt a nézőtéren. Ezt nagyon köszönöm.

Tehát meg volt elégedve a közönségünkkel?

Igen abszolút.faust

Hogyan tudott beletanulni a szerepbe? Nehezebb volt egy negatív szerepet elsajátítani?

Hát igen furcsa ez, mert igazából Jávor Pálról köztudott, hogy egy nagyon vallásos ember volt. Tehát ebben egy kicsit torzít a darab, mint ahogy én sem ezt a sátáni figurát képviselem az életben. Általában inkább az ellenkezőjét. Amennyire a Jávort így meg kellett változtatni, énnekem is muszáj volt egy ellenpontjának lennem Lux Ádámnak, aki Mindszentit játssza. A negatív az mindig hálás szerep, az mindig sokszínű színészileg, és színházilag egyaránt. Nem az életben persze, hanem a színpadon. Mindig a gonosz boszorkány a legközkedveltebb a gyerekek körében. Nem a jótündér, aki unalmasan bejön és kijön, hanem a jó kis boszi, aki mindig valamit csinál. Ez a felnőtt színházban is így van és ez valóban egy hálás szerep.

Általában milyen típusú szerepeket szokott kapni?

Fiatalon, amikor kikerültem a főiskoláról, általában a szép szőke hercegek találtak meg, mindenféle ilyen úri fiúk meg dzsentri fiúk, arisztokraták meg elegáns urak, aztán ahogy telik múlik az idő és már ilyen apuka korba kezdek lépni, most már mindenféle szerep megtalál, a nagy drámai szerepektől- ahogy az előbb említettem a Csárdás királynőben-a karakterszerepekig mindenféle szerepem van és én ezt nagyon élvezem. Sokkal jobb többszínűen, többfajta szerepet játszani, nem mindig csak egyfajtát.

Van valami, amit szívesen eljátszana?

Igazából mindig kerültem a szerepálom fogalmát, mert félek a kudarctól, én egy ilyen alkat vagyok. Én nem bírom elviselni, ahogy az utolsó mondatokban mondtam, én sikerre születtem, ahogy a színészember sikerre született, és hogyha nem kapom meg azt, amit dédelgetek, amit nagyon szeretnék, az egy kudarc. Annak kell elkönyvelnem és a fene se akar egy kudarccal élni. Semmit sem dédelgetek, annak szoktam örülni, ami jön. Folyamatosan kapom a feladatokat, és ennek nagyon örülök.

Meg tudná fogalmazni a darab mondanivalóját vagy róla a véleményét?

Nem az én dolgom, ezt nem szívesen teszem. Én benne vagyok ebben a történetben én a része vagyok. Nem tudok objektíven beszélni erről a darabról. Ez a darab a gyermekem, az életem, és rettenetesen szeretem játszani a negatívságával, és az én szerepem negatívságával együtt. De ezt kívülről kell megfogalmazni, azt hiszem, mondjuk a rendezőnek vagy a közönségnek vagy valamelyik tanárnak, hogy tulajdonképpen ennek mi az üzenete. Meg hát mindenkinek saját magának, hogy mit szűrt le belőle. Nekem egészen más, de hát én belülről látom és ez egy elfogultság, én nem tudok ezért erről nyilatkozni.

Sokan ismerjük a hangját: van kedvenc szinkronszerepe?

Hát most talán Pierce Brosman az, akit nagyon szeretek és szerencsére minden filmjében én vagyok a hangja. Hála Istennek nagyon jó filmeket csinál a Mamma mia!-tól kezdve, szenzációs filmjei vannak, mindegyiket nagyon szeretem. Úgyhogy még sokat dolgozzon, hogy nekem is legyen jó kis munkám.

Van kedvenc filmje tőle?

A Mamma mia!-t nagyon szerettem csinálni is és nézni is. Videón is nézzük otthon, mert annyira felvidítja az embert, és persze a James Bond filmek, de hát mindegyik, amiket csinál. Tom Cruise-t is nagyon szerettem, régebben neki voltam a magyar hangja, nagyon sok jó filmjével. Szeretek szinkronizálni, bármit csinálok ami jó.

Több kérdésünk nem is lenne, csak egy kívánság: felvehetnénk a Bondos beszólást?

A nevem Bond, James Bond…

Nagy Annamária

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.