Hasonmás

surrogates-movie-posterA Terminátor harmadik részének rendezője újabb világot átformáló utópiát dobott piacra Robert Venditti képregényéből (Surrogates). A 2054-et megformáló világban az emberek már nem mozdulnak ki otthonaikból, helyette a karosszékükben üldögélve irányítják gondolataikkal a képükre teremtett robot-hasonmásokat. Így minden nap a legjobb formájukban jelenhetnek meg, és az elhízott ronda pacákok is járkálhatnak akár szőke bombázók képében anélkül, hogy erről bárki is tudomást szerezne a külvilágban. A rendező az agyonvakolt már-már visszataszítóan tökéletes külsejű bábúkkal mutatja be, mit alkothat az ember hiúsága, ha lehetősége adódik rá. Az életszimulátor játékokból (mint a sims) ismerős figurákat úgy reklámozzák a TV-ben, mintha csak egy új cipőt akarnának eladni.

Pót-testük nehezen sérül, ha mégis, azt a szervizben egy pillanat alatt helyre hozzák rajtuk, és teljes biztonságban élhetnek bádogdobozuk illúziója mögött kényelmes otthonukban. Mindaddig, amíg a gép-testek ellen tüntető csoport egy tagjának kezébe nem kerül a gyilkos fegyver, amely a hasonmás elpusztításával gazdája életét is bevégezheti. A szintén hasonmással rendelkező Greer ügynök a dolgok nyomába indul az FBI-jal, akit az ekkor még porcelánképű Bruce Willis alakít. Természetesen minden érdekcsoport célja a fegyver megszerzése, ami a bonyodalmat tovább fűzi a történetben. Greer hasonmásának megsérülésével a filmben visszakapjuk a kopasz, hidegvérű Willis figuránkat, aki azonban a várttól eltérő módon kevés kemény beszólást és adrenalinpumpáló akciójelenetet nyújt nekünk. A rendező által neki szánt szerepében viszont kifogástalanul alakítja a fél-karral háztetőkön ugráló törhetetlen akció-babát.

A meglepő fordulatokat nem árulom el, de azt talán már kitaláltátok, hogy a végén megoldódik a baj. Zárás képpen pedig hatalmas jelenetet láthatunk, ahogy az egész világ egyszerre esik össze az utcán a hasonmások szerverének lekapcsolásával. A valódi emberek lassan kimerészkednek az utcára, és elkezdik újra tapasztalni a külvilágot a saját bőrükön. Összességében az alapötlet zseniális- milyen kár hogy nem a rendező agyából pattant ki- a megvalósítás ehhez képest szegényes, mivel nem hoz ki mindent a lehetőségből, és így inkább egyszer megnézhetős filmet vet a vászonra, a hasonló alkotásoktól remélt akciójelenetek hiányával. A Matrix kategóriájú filmek sorába nem fog belépni a felvétel, de egy mozizásra mindenképp ajánlom, mert a látványt azért nem spórolták ki a gépesen tökéletes járású és külsejű emberek high-tech világából.

Nagy Annamária

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.