Cserediákok Szentendrén

100_1339A cserediákprogram receptje: végy három lelkes, elszánt magyar némettanárt, akik felveszik a kapcsolatot egy német iskolával, adj hozzá kb. 25 vállalkozó kedvű ferences diákot, küldd ki őket egy hétre Németország Hessen tartományának Fulda nevű városába és a vendéglátás megköszönése és viszonzásaképp hívd ezt a német delegációt Magyarországra.

Hát így történt meg a visszahívás, melynek keretében október 5-én, hétfőn megérkeztek, majd az őszi szünet idejének rövidsége miatt e hét pénteken haza is utaztak a cserepartnereink. Na de azért mi sem voltunk restek, programáradattal halmoztuk el őket, hogy már amennyire az idő engedi, bemutassuk nekik Magyarországot. Ez azt hiszem mind kultúra, mind mentalitás tekintetében sikerült.

Hétfőn délben már iskolánk menzáján fogyasztották el ebédjüket, örülve hogy a fél napos zötykölődés után végre szilárd, álló helyzetben lévő ülőalkalmatosságokon foglalhatnak helyet. Ezután „elosztottuk” őket, nem sok személyi változás történt a tavaly nyári „beosztáshoz” képest. A délutáni programról mindenki egyénileg volt hivatott gondoskodni.

Kedden egy könnyed erdei sétával kezdtük a napot, melyre nem sokan voltak felkészülve, német részről néhol a ruhaválasztás, főként a cipő nem egészen felelt meg a hegymenet elvárásainak, de sebaj. Azért a visegrádi vár megtekintése után a közös méta, íjjászkodás és bobozás összerázta a csapatot. Este a szerencsésebbek betekintést nyerhettek a magyar tömegközlekedés és ezáltal a magyar BKV gondolkodás rejtelmeibe: a HÉV vonalán tűz ütött ki, ezért Pomáztól Békásig hévpótló buszok közlekedtek. Ám figyeljük meg a magyar zsenialitást: a hat kocsis HÉV összes utasa egyetlen (igaz csuklós) buszra rételődjön fel. Számunkra a hering-lét nem ismeretlen, németjeink kissé meglepődve, de viccnek fogták fel a dolgot.

Szerdán „Budapest, Budapest, de csodás” állítást igazoltuk városnéző körutunkkal. A parlamenti rövid körbevezetés után nyakunkba kaptuk a várost, elmentünk a Mátyás templomhoz, a Citadellához, a Hősök terére, majd hogy kedvelt időtöltésüknek teret adjunk du. 4-től 8-ig szabad program volt, így végigjárhatták a Váci utcát. Néhányan fél 7-kor beültünk egy jeges kávéra és beszélgetni. Ekkor előjöttek a különféle sztorik: a Palatschinken vs.Pfannkuchen vita és a többiek.

P1020228Ez a vita arról szólt, hogy mi a palacsintát németül Palatschinken-nek ismerjük, ám ők nem ezt a szót használják rá. Szóval érthető okokból szült némi félreértést a más elnevezés, mikor próbálták megfejteni, miről is hablatyolunk: milyen az a lekváros tészta, amit nem lekváros tésztának neveznek és a nevében valamilyen sonka van.  Már-már kezdték ránk hagyni a dolgot, és  a magyar konyha specialitásának elkönyvelni ezt az ételt, aztán rájöttek, hogy a Pfannkuchen-jükről beszélünk. Egyébként megjegyzem értesüléseim szerint nagyon is meg voltak elégedve a magyar konyhával, az íz világgal és nem nehezményezték a mennyiségibb ellátást sem.

Felelevenítettük azt a jelenetet, mikor Vince és Jani egy hajléktalannak a következő mondattal próbálta tudtára adni, hogy németek nem értik mit mond és nem fognak neki sem cigit, sem mást adni: Lass sich in Ruhe, sie sind Deutsche!

Vagy amikor velünk szeretett volna egy másik hajléktalan beszédbe elegyedni és miután finoman elküldtük, a németek megkérdezték tőlünk, hogy az illető blöd oder blau volt. Mi csak néztünk nagy boci szemekkel, hogy már miért lenne kék, mire kiderült, hogy a blau (kék) szót használják szlengben a részeg emberre.

Pénteken részt vettek az első órán, majd Szentendrét és a Skanzent nézték meg. Délután egy búcsúpartit szerveztünk nekik, amelyen Kamp Alfréd tanár úrék húzták a talpalávalót és tanítottak nekünk többek közt mexikói keringőt. Meglepetés programként két német lány „rögtönzött” előadását láttuk-hallottuk, Pia énekelt, míg Katharina zongorán kísérte.

Péntek reggel, sok élménnyel, kibővült szókinccsel (ők is tanultak néhányat magyarul), mégis fájó szívvel intettünk búcsút nekik és már másnap kaptuk a hazaérkezésről beszámoló és a vendéglátást még egyszer megköszönő e-maileket.

Herceg Zsuzsi

Cserediákok Szentendrén

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.