Lesz-e Magyarországnak ismét kreatív kormánya?

header

MEP delegációnk továbbképzés gyanánt második alkalommal vett részt 2009. április 21-én a Magyarország 2025 című konferencia harmadik előadásán. Az erről szóló beszámoló forrása a Nézőpont Intézet honlapja:

hernadiA Nézőpont Intézet alapítványának „Magyarország2025” című rendezvényén Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója kijelentette: a válság egyszerre veszély és lehetőség. „Vajon mi kihasználjuk-e a lehetőséget egy valódi fordulatra? Lesz-e olyan vezetése Magyarországnak, mely újra építeni fog az emberek kreatív energiáira?” – tette fel a kérdést Hernádi, akinek tapasztalatai szerint „ilyenkor mindenki hajlamos arra, hogy kívülről várja a megoldást, senkitől sem várhatunk azonban érdekmentes, ingyenes támogatást”. A vállalatvezető szerint a kulcs éppen ezért minden vállalat és társadalom számára ugyanaz: „hogy újra megtalálja az útját eredeti értékeihez”.

15 évvel ezelőtt, pályakezdőként maga is hitt benne, hogy Magyarország mára minden tekintetben beéri a nyugat-európai államokat – ebben azonban mindnyájunknak csalatkoznia kellett. A MOL vezetője szerint „a legnagyobb probléma nem gazdasági, hanem morális, etikai területen tapasztalható Magyarországon”. Így a gazdasági és politikai válság megoldása is csak morális fordulattal képzelhető el, melynek keretében Kelet-Közép-Európában is meg kell teremteni „a kapitalizmus etikusan működő modelljét, az érték alapú vezetés hagyományát”.

A MOL tulajdonosi struktúráját érintő jelenlegi fejlemények kapcsán Hernádi Zsolt kifejtette: „az ellenséges felvásárlások fő jellegzetessége, hogy nincs hozzáadott értékük adott vállalat, gazdasági szektor számára”. Márpedig a vállalatvezető szerint „nagyon nehéz lenne közös pontokat találni a Szurgutnyeftegaz és a MOL értékei között”.

A Magyarország2025 előadássorozat

A közvélemény-kutatással, politikai elemzéssel és tanácsadással foglalkozó Nézőpont Intézet 2008-ban létrehozta a nevét viselő alapítványt, mely a hazai közélet fontos kérdéseinek megoldásában kíván konstruktív szerepet vállalni. A Nézőpont Intézet Alapítvány 2008 májusában indította „Magyarország 2025” című előadássorozatát, melynek célja a nemzeti stratégiaalkotás segítése és a hosszú távú gondolkodás politikai kultúrájának erősítése. Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatójának előadása a sorozat immár harmadik állomása. Az első rendezvényen, 2008 májusában Martonyi János, 2008 decemberében pedig Vizi E. Szilveszter tartott előadást hazánk hosszú távú kihívásairól és azok megoldási lehetőségeiről.

Az előadás hanganyaga: Magyarország hosszú távú jövőképe 2025-ig – egy regionális hazai nagyvállalat szemszögéből

Pintér Ádám

Egy hozzászólás

  1. Hát a magyar kormányok mindig nagyon kreatívak, persze a szó negatív értelmében. A szurgunyeftegaz-os felvásárlásról annyit, hogy a kormány a hírszerzés révén napokkal a tranzakció előtt tudott az orosz vállalat tervezett akciójáról, mégsem csináltak semmit, pedig azért abban egyet kell érteni, hogy a MOL az egyik, ha nem a legfontosabb “hazai” vállalat ma Magyarországon.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.