Szegeden székelt a MEP

dsc_0135Szembesülve Európai Parlament Modell a neve annak az EP munkáját szimuláló mókának programnak, melynek keretében 10 híres-neves magyarországi gimnázium 113 tanulója egy hétre „EP-képviselővé” válik, s az igazi Parlament munkájához hasonló módon bizottsági munkával, lobbival és plenáris ülésen elfogadott határozatokkal közelítenek meg olyan problémákat, amelyek az Európai Unió polgárait érintik. Egy hely egy kis világ, ahol minden iskola egy-egy országot és annak érdekeit képviseli.

Az elmúlt hét derekáig tartó program során élvezhettük a csongrádi klímát, a tehetséges szegedisták produkcióit és hazafelé a csodálatos interszitit, mely komfortfunkcióival a lábunkba, – vagy sokkal hangzatosabban – a gyökereinkbe olvasztott mindent, amit Szegedről magunkkal hoztunk.

2009. március 12. – Megindultak a diák-karavánok Szeged felé a hetedik nemzeti MEP-re, hogy kibontakoztassák a bennük szunnyadó diplomatát.

Ahhoz, hogy a munkát jól végezzük, természetesen meg kellett ismernünk az európai integráció történetét és intézményeit, az egyes tagállamok és tagjelölt országok sajátosságait, gyakran eltérő érdekeit. Ráadásul mindezt képviselni is kell, méghozzá a valós intézményekben megszokott szabályok és szokások szerint. Azok a diákok, a kiváltságosok, akik a nemzeti plenárisokon jól szerepelnek, illetve az egész héten folyó munkából hatékonyan veszik ki a részüket, bekerülhetnek a nemzeti küldöttségbe, s immár saját országuk képviselőjeként vehetnek részt az angol munkanyelvű nemzetközi üléseken.

Idén tehát a térkép alján üléseztünk, a napfényvárosban, a felvonulások fellegvárában, ahol az év minden második hétvégéjére jut egy ilyen tüzes hangulatú mulattság zászlóval, zenekarral, lokálpatriotizmussal, ízlés szerint. Ahol a belváros egy komplett Váci utca, ahol minden kávézó Adria és minden kocsma Avakum. És van belőlük rengeteg, rengeteg sok.

A szállásunk földrajzi helyzetére kis jóindulattal mondhatjuk, hogy a város szívétől egy kicsit kintebb. Mintegy a zöldövezetben. De a legkevésbé sem a világ végén. A csendet és nyugalmat ritkán jelentő otthont az Ady Endre, többnyire EU-konform kollégium képezte. A kollégiumot hamar belaktuk és végső soron a szobáinkat is megszerettük, amelyekre kivétel nélkül igazak voltak a „tükröt csak trükkel” és „kipakolom az öltönyt, de hova?” általános igazságok. A mi szobánk integritását többnyire a dekoráció adta, ami rendkívüli módon emlékeztetett egy B-kategóriás német ifjúsági magazin belső felületére. Az esztétikai élmény kialakításához persze hozzájárultunk egyfajta tudatos káosz állandó fenntartásával. Ady kollégium kantinját ellepő neves-magyar-gimnazisták sokféleségükkel elérték, hogy az étkező a megszólalásig olyan legyen mint egy poliglott fogadó.

A MEP bizottsági ülései alatt (illetve félelmetesen sokszor előtt és után is) a jól felkészült diákok komolyan vitatkoztak számukra oly fontos dsc_0079kérdésekről, mint recesszió, harmadik világ, aggasztó energiafüggőség, pepitafutás, az újszegedi buszmenetrend, és mindeközben természetesen jobban megismerték a képviselt országot, a politikai munka természetét és technikáját éppúgy, mint magukat és társaikat.

Mindenki, akit a politika csak egy kicsit is érdekel, aki többet szeretne megtudni az Európai Unió országairól és az integrációról nagyszerű lehetőséget kap az ülések alkalmával és a felkészülésekkor ismeretei bővítésére.

Az ír delegáció szorgalmazza, hogy minden magában politikus vénát, illetve természetesen ír artériát érző ferences szerzet jelentkezzen jövő ősszel egy újabb erőltetett menetre. Munka lesz, kemény munka, mert mi itt súlyos címvédésre készülünk. De semmi esetre sem lesz halálos, idegtépő, tanulás rovására menő, láb alól eltenni akaró, tartós személyiségfejlődési zavart okozó munka. Ez jó munka. Ezt a munkát öröm csinálni! És van gyümölcse.

Írország idén jött és látott és győzött. És Írország él-hal a demagóg hangzatos formulákért, – amikkel bár tudjuk, nem tehetünk mindenki kedvére, de attól tartok ezt még tudja vállalni a delegáció – most zárszónak én is egy ilyet választottam: Tehát azt hiszem joggal állíthatjuk, a farok agyonütötte a kutyát. Újra.

Ezúton szeretné megköszöni az ír delegáció azt a rendkívüli munkát, amit az elmúlt fél év, ha úgy tetszik mep-szezon során velünk karöltve, szárnybontogatásunkat koordinálva végeztek Böröczky Csongor, Kádár Kristóf, Pintér Ádám és Szakács Áron nagyrabecsült Tanár Urak.

Várvölgyi Viki

FOTÓINK MEGTEKINTHETŐK A KÉPRE KATTINTVA!

MEP Szeged 2009
MEP 2009 MEP delegációnk március 12-18-ig Szegeden vett részt a nemzeti ülésen. Minden napról beszámolóval és fényképekkel jelentkeztünk a Blog rovatban, mely a képre kattintva elérhető.
MEP csapatépítés Egerszalókon – írta: Pintér ÁdámNulladik nap – írta: Esze Tamás

Az első napról bizottsági elnökünk tollából – írta: Kelemen Zsófia

Egy nehéz nap és éjszakája – írta: Szabó Angéla

ÜnMEPen – írta: Maklári Tamás

Te jó ég, plenáris! – írta: Pap Zsolt

Írország a legnagyobb király! – írta: Keresztes Dávid

Nem marad el jutalma – írta: Pintér Ádám

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.