Napjaink Babilonjai

Mióta az ókori Egyiptom lakói kőt kőre helyezve elkezdték tökéletesíteni az építészet módszereit, a világ több száz neves építményt hozott létre, amelyek rendkívüli szerkezetükkel vagy méreteikkel kitűntek a többi közül. Az építészeti verseny egyre nagyobb méreteket ölt, és ma is folyik a világ országai között.


A díjnyertes sörnyitó

1sornyitotoronyA Sanghai-i World Financial Centert választották 2008 legjobb felhőkarcolójának. Az épületet eredetileg a legmagasabb címért építették, de az átdolgozott tervek ellenére a tajvani Taipei 101 nevet viselő felhőkarcoló mögött 17 méterrel lemaradva csak a második helyet szerezte meg. A 492 méteres magasság szintén 101 emeletre oszlik, melyeken irodák, hotel, bevásárlóközpontok, konferencia-központok és kilátók foglalnak helyet. Az épület jelenleg a legnagyobb hasznosítható alapterülettel rendelkezik a világon és az átlagosnál 20 százalékkel kevesebb anyagból épült. A torony tetején az eredeti tervekben kör alakú nyílás szerepelt, mivel a forma a mennyeket jelképezte, míg a négyszögletű alap a földi életet. A menny és föld közti szimbolika azonban nem épült meg, mivel a kör alakú lyukat japán jelképével, a felkelő nappal azonosították. A sörnyitónak megbélyegzett épület viszont a sörözés híveinek így is ezt a kettősséget jelenti.


A legferdébb torony

2ferde-toronyA közhiedelemmel ellentétben nem a Pisa-i ferdetorony viseli ezt a címet, hanem egy német kisváros templomának tornya. Bár a Suurhusen-i torony három századdal később épült és 27 méterével csak fele olyan magas, mint az olasz turistalátványosság, az 5,19 fokos dőlésszög méltó helyet foglal el a Guiness-rekordok könyvében. A templom 1255-ben tölgyfaalapra épült, amely nedves talajon volt, ezért az 1450-ben hozzáépült torony a faalap korhadását követően egyre távolabb került függőleges állapotától. 1975-ben a dőlésszög akkorára nőtt hogy a templomot be kellett zárni, majd 21 év múlva stabilizálták a torony dőlését, így az egyre nagyobb hívnévre szert tevő templomot még ma is rengetegen látogatják. A borulás csak akkor következne be, amikor a torony súlypontjából a talajra bocsátott merőleges az építmény talapzatán kívülre esne.


A legnagyobb vizierőmű

3-vizeromuA Három Szoros nevű gigantikus építmény a Jangce folyón készült el 2009-ben, a tervezettnél 9 hónappal korábban. A hatalmas méretek magukért beszélnek, a vízszint 175 méterre emelkedik, a költségvetés 25 milliárd dollárra rúg és a 26 turbógenerátor évente összesen 84,7 milliárd kilowatt energiát termel. Az erőmű várhatóan megoldja az energiaellátási problémákat és véd az árvizekkel szemben is, azonban az 1993-ban elkezdett munkálatoknak árnyoldala is van. Biztonsági okokból közel 1,4 millió embert kellett kitelepíteni. Kína nem akarta hogy még egy neves építménye a könnyek fala nevet viselje, az építkezés során mégis több mint száz munkás lelte halálát. Ráadásul a környezetszennyezés, amit a vízi óriás okoz még azokra a településekre is kihat, ahova az embereket átköltöztették, a szoros területén pedig eddig 26 geológiai katasztrófát, köztük földcsuszamlást véltek felfedezni. A károkat csak a gazdasági haszon ellensúlyozza, mivel az építmény összesen 15 tartomány energiaellátását fogja segíteni.


A forgó felhőkarcoló

4forgo-lakotoronyDavid Fischer tervezői asztalán újabban a dinamikus építészet tervrajzai kaptak helyet. Elmondása szerint az épületekben majd egy negyedik dimenzió jelenik meg: az idő. Ugyanis a 68 emelet mindegyike önállóan elforgatható lesz az időjárást, a napszakokat, és az egyéb tényezőket figyelembe véve, ezért nappal az ablakok a tengerre, vacsora közben pedig akár a kivilágított városra nézhetnek. Az elforgatás szögét, és sebességét hangjellel lehet majd utasítani, így különösebb hozzáértést nem vár el a lakótorony vendégeitől. A munkát be akarják fejezni 22 hónap alatt, mivel az épület 90 százalékához előre legyártott tartozékokat használnak fel a helyszínen mindössze 90 ember dolgozik. Az emeleteket forgató központi oszlop nagyobb biztonságot ad majd földrengés esetén a hagyományos felhőkarcolókkal szemben. A legnagyszerűbb újítás azonban abban rejlik, hogy a lakások falán és tetején lévő napelemek, és az alájuk beépített szélturbinák tizenkétszer annyi energiát termelnek, mint amennyit a lakótorony igényel, így bőven jut a környező épületek ellátására is.


Az alábbiak pedig a legvadabb fantáziájú tervezők kezei alól kerültek ki:

kosar-hazkansas-konyvtarfocilabdaferdehazfejjel-lefele


Nagy Annamária

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.