Charlie Bartlett

charliebartlett Próbáltam más címet keresni az ajánlónak, de nem találtam jobbat a filménél. Egy kedves társadalomkritikát ajánlok nektek főszerepben a mi korosztályunkkal. Talán a szélsőségek ki vannak sarkítva, de azért magunkra ismerhetünk.
Ez egy 2007-es amerikai film, itthon DVD formátumban elérhető. Bár az egész egy kicsit egy vígjátékra hajaz, engem azonban nem lehet átverni. Kedvesen bírálja a korosztályunkat és felteszi a kérdést, hogy miért is lett ilyenné a fiatalság. A válasz valahol a szülőkben keresendő, akik nem tudják megoldani a saját problémáikat, depressziósokká vagy alkoholistákká válnak és ezáltal túl nagy felelősséget ruháznak túl korán felnőttnek hitt gyerekeikre. Úgy vélem, a valóságban ennyire nem rossz a helyzet, de rávilágít arra, hogy nem szabad ilyen szülővé válni.
A főszereplő okos, egészséges és gazdag, de képtelen feldolgozni, hogy anyja depressziós, apja pedig börtönben ül. Nem vágyik másra csak népszerűségre a társai körében és ezért mindenféle csínyt követ el. Természetesen mindig lebukik és rendszeresen kirúgják az magániskolákból. A végén egy állami suliban köt ki, ahol pszichiáterként praktizál a mosdóban és különböző gyógyszereket ad el. Ez azonban az igazgató előtt sem maradhat sokáig titokban, akinek a lányába ráadásul Charlie beleszeret. A szereplők hátteréről egyre többet tudhatunk meg, hogy aztán a végén le vonhassuk a következtetést: mi még gyerekek vagyunk és ennek minden percét ki kell használni.
Van néhány olyan dolog, amin nem tudunk változtatni, de mégis el kell fogadnunk. Charlie segít nekünk abban, hogy felismerjük, mik is ezek. Habár állítja a film vége felé, hogy nincs szükségünk Charlie-ra, mi azért érezzük, hogy van. Neki elmondhatják az emberek, hogy mi bántja őket és ő próbál segíteni. Ez a másik nagy tanulság: fontos meghallgatni másokat. Követnünk kell a példáját, na persze nem a gyógyszerárulás terén.

Biczó Eszter

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.