Aki keretet ad napunknak

dsc_0002Van egy ember az iskolában, akivel minden diák és tanár naponta legalább kétszer találkozik. Ő Ilike néni, a portásunk, aki keretet ad a napunknak, hiszen érkezéskor és távozáskor is ő az, akit először illetve utoljára megpillantunk. Soha nem unatkozik, mindig akad valami dolga. Örülök, hogy jutott idő egy kis beszélgetésre.

A diákok közül nagyon kevesen tudják, ezért szeretném megkérdezni, hogy mi Ilike néni teljes neve?
Sásdy Béláné Ili néni vagyok.
Járt ide korábban valakije?
Igen, két lányom van, mind a kettő ide járt, 1999-ben és 2002-ben végeztek. A nagyobbik 4 évfolyamosra a kisebbik pedig 6 évfolyamosra járt. A Kriszta még Gergely atya osztályában kezdte, aki később elment és Bognár Feri vette át az osztályt, ami nem ment zökkenőmentesen. A Gabinak pedig Mikácsy tanárnő volt az osztályfőnöke és mikor elment szülni Ottó vette át őket, ami szintén nehézségekkel járt.
Milyen nehézségekkel?
Mikácsy Kati egy „tyúkanyó-típus” volt, ami a kicsiknek nagyon tetszett és megfelelt, de mikor Ottó átvette őket felhördültek, hogy nekik női osztályfőnök kell. Körülbelül 2 évig köpködtek  Ottóra, de aztán megnőttek és kiderült, hogy ő sokkal több szabadságot ad nekik mint Mikácsy Kati, és ezután kezdték el megkedvelni Ottót.
Ilike néni is ide járt?
Nem, én nem, viszont a férjem itt végzett 78-ban.
Eredetileg mivel tetszett foglalkozni?
Sok mindennel foglalkoztam. Sokáig bérszámfejtő voltam, utána titkárnő, majd kisgépraktáros. Mikor megszűnt a munkahelyem új állás után kellet néznem. Itt volt akkoriban német tanárnő P. Tóth Zsuzsa néni, a református lelkész felesége. Ő ajánlotta nekem a portási helyet és többszöri unszolására jöttem ide. Később a gyerekeim is elkezdtek ide járni és jó volt, hogy itt lehettem a közelükben.
Pontosan mióta tetszik itt dolgozni?
94-ben jöttem, már 15 éve itt vagyok. Ha jön be a tanár az ajtón, már rögtön látom hogy mi a baja vagy hogy mit fog kérni…
Hogy telik itt egy napja? Pontosan mik a feladatai?
Sok minden: reggel 7-re bejövök. Először meghozzák a tejet a tanároknak, aztán megjön András atya kajája, mert neki a betegségei miatt külön szoktak hozni. Aztán zsinórban jönnek a beteg jelentések, majd kapuzárás, a késők fogadása, fénymásolások, telefonok, kilépőkártyák és a kulcsos-füzet vezetése.
dsc_0005No meg Károly atya rózsaszín ingeinek vasalása, nemde?
Ja igen, üres időmben vasalni szoktam az atyáknak. És a talált tárgyakat is én kezelem.
Ilike néninek mi a véleménye az elektromos kapuról? Meg ugye a porta ablaka is sokkal nagyobb lett…
Hát az ablak miatt először borzasztóan éreztem magam, mint egy kirakatban, de most már megszoktam. Az új kapu hasznos, viszont egy csomó plusz munkát igényel.
Tudna mesélni a tavalyi tolvajos történetről?
Persze, az egy érdekes történet volt! Akkoriban az iskolába több idegen is bejött az érettségi miatt a titkárságra. És jött egy ürge is, aki már háromszor is járt itt korábban mindig az érettségire hivatkozva. Egyszercsak jött hozzám Cirill atya, hogy mit tudok erről az ürgéről. Mondtam neki, hogy már napok óta jár ide. Erre mondta, hogy ő most fogta meg az egyik tanteremben, amint éppen „nézelődött”. Ezek után Cirill atya, Milán atya, én és a betörő elbeszélgettünk. Az lett a vége, hogy mondtuk, hogy na most akkor hívjuk a rendőrséget. Közben Cirill atya valamilyen oknál fogva elállt az ajtóból és az ürge mint a csík, máris egy ugrással feltépte az ajtót, pedig Cirill atya is meg én is próbáltuk elejét venni a dolognak, de nem sikerült. Mint az őrült, úgy rohant ki az ajtón, Cirill meg Milán atya utána. Én is kirohantam, de már csak azt láttam, ahogy a tolvaj eltűnik a boltnál. Ha már akkor meglett volna az elektromos kapu, nem tudott volna kimenni. Szerintem ha valaki lopási szándékkal jön, és látja hogy ilyen kapunk van, amin nem tud alkalmasint kijönni, meggondolja, hogy bejön-e. Viszont a belső lopásokat nem lehet ezzel kiszűrni, hanem az osztálytermeket kéne bezárni, de csak két osztály viszi el rendesen a kulcsokat: a 10.c és a 12.a.
Ilike néni mivel tölti szívesen az idejét? Mi a hobbija?
Mikor itt vagyok, és éppen van időm, szívesen olvasgatok újságot, könyvet vagy bekapcsolom a kedvenc adóimat a rádión, esetleg hozok be CD-ket és zenét hallgatok.

Fekete Éva

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.