Nem marad el jutalma

Befejeződött az Európai Parlament Modell VII. Nemzeti Ülése Szegeden, ahol egy remek hetet tölthetett el a Ferences Gimnázium 11 fős delegációja Írország képviseletében. A szegedi szervezőknek hála gondtalanul, ugyanakkor rengeteg munkával telt el a hét, aminek végén a megérdemelt siker sem maradt el. Szent Patrik (Írország védőszentje) napján megnyertük a MEP-et!

Az Egerszalókon összekovácsolódott csapatunk (MEP csapatépítés Egerszalókon) hihetetlenül lelkesen vett részt mind a bizottsági üléseken, mind a plenárison. Éjszakába nyúlóan dolgoztak a határozati javaslatokon és beszédeken, a plenárison pedig rendkívül egységes delegációként vettek részt, remekül megosztották egymással a felszólalási lehetőségeket. A bizottsági munkával megalapozott hírnevünknek köszönhetően összesen 11 beszédet mondhatott el “országunk”. Ír szempontból a legfontosabb beszéd a lisszaboni szerződéssel kapcsolatos határozati javaslat ellen szólt:

… és az ellenbeszédet a tiltás ellenére több mint egy perces taps követte. Az “ír humor” a plenárison elhangzott többi beszédünket (lásd Pásztor Domi beszéde) is jellemezte, ami nem nyerte el minden zsűritag tetszését, a közönségét, a diákokét annál inkább.

A Ferences Gimnázium delegációja – a fenti példákból is látszik – igen aktívan vett részt a MEP-en. Ez az eredményeinken is tükröződik, mivel Pásztor Domokos és Pap Zsolt remek angol nyelvtudásának és jó munkájának köszönhetően kijutott a nemzetközi MEP ülésre, ahol nem csak a ferencest, hanem Magyarországot fogják képviselni. A júniusi szolnoki interregionális MEP-re – hasonló okokból mint Domi és Zsolt – pedig Szabó Angéla és Várvölgyi Viki utazik iskolánkból. Kelemen Zsófia legjobb (gimnazista) bizottsági elnökként, Keresztes Dávid, Szabó Angéla és Esze Tamás pedig a meggyőző szereplésével érdemelte meg a brüsszeli jutalomutat. Egy delegáció sem mondhatja el magáról, hogy 11 főből 7-en utazhatnak. A többieknek (Konrád András, Fehér Domonkos, Biczó Eszter és Maklári Tamás) sincs okuk szégyenkezni, mivel nélkülük nem tudtuk volna elérni az iskolák versenyében a következő eredményt:

  1. Írország – Ferences Gimnázium – 151,18 pont
  2. Csehország – SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium – 150,90 pont
  3. Németország – Thomas Mann Gymnasium – Deutsche Schule – 147,29 pont

Erre csak egy dolgot lehet mondani: “Írország a legnagyobb király! Legnagyobb király! Legnagyobb király!” ahogy együtt skandáltuk a záróbulin 🙂 .

Az eredménybeszámoló után pedig következzenek személyes élményeim, gondolataim: Tavaly novemberig fogalmam sem volt arról, hogy mi az a MEP. Csongor megkért, hogy nézzek be az egyik felkészítő órára és véleményezzem. Ezzel elindult a lavina, amiből már nem tudtam kikeveredni, nem is akartam, mivel éreztem, hogy ebből sok küzdelem és munka árán valami nagyon jó dolog is kisülhet. Szerencsére nem csalódtam megérzésemben.

Az írekhez: Az egerszalóki hétvége után éreztem először biztosan, hogy nagyon jól sikerült a delegációt összeállítanunk. Szegeden pedig mindannyian megmutattátok, hogy miként lehet igazi ferences delegációként együtt dolgozni, egymást segíteni a sikerért (akár a hajnali órákig fáradtsággal nem törődve), és ami a legfontosabb végig jókedvben igazi csapatként. Amikor többi iskola diákjai már rég szórakoztak vagy pihentek, ti még akkor is lelkesen együtt dolgoztatok a delegációs megbeszéléseken, ami őszinte csodálatot avagy értetlenkedést váltott ki sokakból. A delegáció megmutatta, hogy miként lehet bátran kiállni a ferences (ír) nemzeti és keresztény értékeink mellett, nem törődve bizonyos ellenérzésekkel. A jól megérdemelt siker nem maradt el. A legnagyobb örömet számomra az jelentette, amikor egyikőtök (aki korábban többször fel akarta adni az egészet) a búcsúestén odajött hozzám és azt mondta: “Köszönöm a bizalmat, a ferences a legjobb suli a világon!” Büszke vagyok rátok, hogy végig őszintén, bátor kiállással képviseltétek a szentendrei Ferences Gimnáziumot!

Pintér Ádám tanár úr 🙂

ZÁRSZÓ: Szerda délután beszámoltunk Milán és Károly atyának a szegedi eredményeinkről, nagyon elégedettek és büszkék voltak delegációnkra. Hazatérve a ferencesből elővettem az Újszövetséget, találomra kinyitottam és a következő idézetet találtam, ami szerintem nagyon illik a szereplésünkre:

“Ne gondoljátok, hogy békét jöttem hozni a földre. Nem békét jöttem hozni, hanem kardot. Azért jöttem, hogy szembeállítsam az embert apjával, a leányt anyjával, a menyet anyósával. Az embernek a tulajdon családja lesz az ellensége. Aki apját vagy anyját jobban szereti, mint engem, nem méltó hozzám, aki fiát vagy lányát jobban szereti, mint engem, nem méltó hozzám. Aki nem veszi vállára a keresztjét, s nem követ, nem méltó hozzám. Aki meg akarja találni életét, elveszíti, aki azonban elveszíti értem életét, az megtalálja.
Aki titeket befogad, engem fogad be, aki pedig engem fogad be, azt fogadja be, aki engem küldött. Aki prófétát fogad be azért, mert próféta, az a próféta jutalmát kapja. Aki igaz embert fogad be azért, mert igaz, az igaz ember jutalmában részesül.
S ha csak egy pohár friss vizet ad is valaki egynek, akár a legkisebbnek is azért, mert az én tanítványom, bizony mondom nektek, nem marad el jutalma.” (Mt 10,34-42)

FOTÓINK MEGTEKINTHETŐK AZ ALÁBBI KÉPRE KATTINTVA!

MEP Szeged 2009

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.