Szentendrei kávézómustra

A téli kíméletlen hidegben nincs is jobb program, mint egy kellemes hangulatú jól átfűtött helyen tölteni szabad perceinket – vagy óráinkat. 6 kávézóban 6 féle italt próbáltunk ki, majd hosszas elemzés és hasonlítgatás után megszületett az eredmény.

Cappuccino a Dalmátban

kave-2Ide a szamárhegyről juthatunk el, talán ez fekszik legközelebb a sulihoz. Meglepett, milyen kevesen ismerik, pedig az első látogatás után szerintem mindenki kedvencévé válik. A földszint is kellemes, időnként kiállítást is vendégül lát, Bálint pedig kérés nélkül elfekszik bárki ölében. Ő a tulaj macskája. Az igazán jó emlékek azonban a Privát feliratú ajtó mögött rejlenek. Aki igazán jó arc – egy kedvesen feltett kérés fejében a csaposhoz, Gizi nénihez – felmehet ebbe a padlásszerű helyiségbe, hacsak mások nem éltek ezzel a lehetőséggel előbb. Odafenn nagy babzsák-fotelekben nyúlhatunk el, hallgathatunk mp3-mat, nézhetünk filmet, vagy játszhatunk az ott lévő játékokkal. Már tapasztaltuk hogy onnan aztán nem könnyű felállni, órákra ott ragadni annál inkább. Amikor pedig csak az otthagyott holmiért megyünk vissza, ez könnyen kezdődhet elölről. Télen mindenképp a legjobb hely a kályhával fűtött padlásszoba, nyáron pedig kiülhetünk a három utcával határolt teraszra.

Banános Kávé a Rodinben

Az említett italt nem mi találtuk ki, valóban ez a Café Rodin néven futó egyéni specialitás. A rumról – mint fő összetevő- le kellett mondanunk nagykorú személyi híján, így viszont fele annyiba került a koktél. A Rodin a nyüzsgő belvárosi utcáktól kívül eső, a Duna egy nyugodtabb szakasza mellett épült. A falmagasságú üvegablakok fénnyel telítik be a nagy teret, épp ezért tavasszal vagy nyáron szebb kilátást nyújt. Viszont télen –ha szerencsénk van hóesésben- kandalló mellett üldögélhetünk a díványokon. A berendezés lounge stílust mutat, és minden részlete lenyűgöző, habár víz nem volt a mosdó csapjában, amikor ott jártunk. Időszakosan stand up comedy, vagy más műsorok szórakoztatják a vendégeket, jobb időben pedig a kávézó melletti füves placc sem marad program nélkül. Ha pedig épp egyikre sem számíthatunk, a hely kiállító teremként is üzemel, folyton változó kiállításokkal.

rodin

Kávé az Új Művészben

Meg kell hogy mondjam, ezt a helyet nem értékeltük túl. Én személy szerint ismertem az előző tulajt, és emlékszem milyen volt a régi belső. Sokkal… élettel telibb. Amikor beléptünk az ajtón, csak két idős férfi beszélgetett egy sarokban, a felszolgálók pedig a pulthoz közel ültek le beszélgetni unalmukban. Kis idő múlva megérkezett a kávénk. A pohár pont olyan volt, mint amiből a nagyszüleim isznak már vagy ötven éve. Tulajdonképpen az egész hely le volt maradva egy évszázaddal, a bútorokról is a skanzen jutott eszembe. Csak a színes képek nyerték el tetszésünket, amik egy ügyes szentendrei művésztől származhattak. Az ital mondanom sem kell pocsék volt, és körülbelül itt kezdett el mozogni a fantáziánk, hogy milyen jó helyet faraghatnánk ebből az alapvetően jó adottságú belső térből. A sarkok mellé térelválasztókat, az ablakokra színes függönyöket képzeltünk el. A régi bútorokat gondolatban elúsztattuk a Dunán, az asztalokat pedig jobb megvilágításba helyeztük. Elhatároztuk, hogy ha egyszer munka után nézve szabadon pillantjuk meg ezt a vendéglátó egységet, mi vesszük át benne az irányítást.

Turmix a Dorotheában

dorotheaHárom napig próbálkoztunk, mire be tudtunk ülni ide, de megérte a kitartást. Visszagondolva a kevés férőhely volt az egyetlen felvethető probléma. A nagy párnákkal körberakott üléseken órákig elbeszélgettünk volna. A kiszolgálás kedves volt, és azért se röhögtek ki nagyon, hogy összevesztünk, mi van az itallapra írva. A turmixok körbejártak, nehéz volt dönteni köztük, kis idő múlva meg már kis híján belefulladtunk a nagy nevetésben. De hát ez van, ha pár lány összegyűlik egy fárasztó, félévzáró hét után. Nyáron ki is lehet ülni a szabad ég alá, este még pokrócot is adnak hozzá. Ilyenkor télen pedig olyan hangulata van a helyiségnek, hogy akár egyedül is beülnék oda olvasgatni, de persze baráti körrel vagy nagyobb társasággal a legjobb oda menni. Bár kisebb-nagyobb összejövetel esetén érdemes előre kibérelni, mert a méretét tekintve kérdéses hogy az ember be tud-e ülni, amikor éppen kedve tartja.

Tea a Kedvesben

Régebben nekem kicsit túl komoly volt a belseje, azonban mióta átépítették, nagyon hangulatos lett. A falról itt sem hiányozhat a hatalmas szentendrei látkép, és egyáltalán, minden részletre figyelnek. A teás bögrék láttán már nagy volt a kísértés hogy ne vigyem haza. Van dohányzó és nem-dohányzó része, így végre úgy is eltölthetünk egy délutánt, hogy nem árad napokig füstszag a fejünkből. A kínálat változatos, az italokért sem kell mélyre nyúlnunk a zsebünkben. Nagyobb társasággal is elférünk a körben elterülő kipárnázott padokon, és az utcára is kilátást nyerünk bentről. Télen gyógyteák közül is választhatunk, nyáron pedig a város egyik legjobb fagyiját kapjuk itt.

Forrócsoki az Adriában

Ez az alcím már önmagában ellentmondást rejt, pedig erre nem is gondoltunk, amikor beléptünk a havas utcáról a meghitt kis környezetbe. Minden asztalnál élményeiket mesélő barátokat láttunk, tehát forró csoki mellett döntöttünk, és mi is beszámolóba kezdtünk. Akkor vettük csak észre a tengerparti hangulatot idéző belső teret, de még a tulajt is mediterrán beütéssel könyveltük el. Nem telt bele pár perc, és azon kaptuk magunkat, hogy egymás szavába vágva adjuk elő legjobb nyári történeteinket. A légkör minket is körüllengett. Aztán megkaptuk az italt, amit egyöntetűen megszavaztunk a tél legjobb csokoládé-receptjének, azonban még ez sem törte meg a nyári hangulatot. Csak akkor zökkentünk ki ebből a nosztalgikus álomból, amikor újra kiléptünk a hidegbe. De rögtön meg is fogadtuk, hogy ha ki akarunk lépni a téli mindennapokból, vagy legkésőbb, ha eljön újra a jó idő, ide mindenképp visszalátogatunk.

Nagy Annamária

42-16245841

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.