Rövidke interjú Dám Károly tanár úrral

dsc_0221

Előszöris azt szeretném kérdezni – annak érdekében, hogy eloszlassunk minden diákpletykát – hogyan szerezte a monokliját?

Hát igen… Cirill atya terjesztett egy-két érdekes dolgot, hogy összeverekedés volt meg ilyesmi, és poénból én is mondtam hülyeségeket, de ezeknek a fele sem igaz. Az igazság az, hogy küzdősport edzésen véletlenül eltaláltak könyökkel, és ettől lett ez a szép monokli.

Ez milyen küzdősport volt?

Ju Jitsu. (ejtsd: „dzsudzsicu”)

Ezen kívül még milyen sportokat szeret űzni, illetve miket nézni?

Mióta a Ju Jitsut csinálom, megszerettem a küzdősportokat, nézni is szeretem őket, kivéve a durvábbakat, a boxot meg ilyesmiket. Szerintem ha valakit péppé kell verni, az nem igazán nevezhető sportnak, de például a birkózást szívesen nézem. Régebben vízilabdáztam, ezért azt nagyon szeretem nézni, ezen kívül még a kézilabdát, röplabdát és természetesen – mint minden férfi – a focit.

Mikor döntött a tanárság mellett? És hogyan került kapcsolatba a Ferences Gimnáziummal?

Érettségi után fölvettek a vegyészkarra, a környezetvédelmi szakra, így odamentem. Igazából a szak környezetvédelmi része érdekelt, de a vegyészkedés nem, így félévkor azt mondtam, „na jó, akkor ezt inkább hagyjuk”! Valójában világéletemben a TF-re gondoltam (Testnevelési Főiskola), csak lebeszéltek róla, mondván, hogy mennyire szuper a Műszaki Egyetem. Aztán mégsem bizonyult annyira szupernek, így maradtam a sportnál és a tanárságnál.
Vallásos neveltetést kaptam, inkább egyházi és nem állami gimnáziumban szerettem volna tanítani. Különben volt ferences kötődésem is, rokonságomban volt ferences szerzetes.

Ugyebár Ön most osztályfőnök is, szeretném tudni, ez hogy megy nálunk: erre a feladatra jelentkezni kell, vagy kijelölik a tanárokat?

Nem, erre a feladatra nem lehet valakit kijelölni. Ez nem úgy megy, hogy Milán atya odamegy hozzád és azt mondja, „na, akkor most te vállalod”! Önkéntesen kell jelentkezni.
Azt mondják, a tanári pályának az osztályfőnökség a legszebb része, és én gondoltam, hogy itt is kipróbálom magamat. Teljesen más, mint csak tesit oktatni. Az adminisztráció részét, vagyis 32 ember adatát ide-oda rendezgetni, azt nyűgnek tartom. De nagyon szeretek az osztályommal foglalkozni, az embernek sokkal több lehetősége nyílik a nevelésre.

Fekete Éva

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.