Négy Karácsony

negykari1-2Semmiképpen nem mondanám tipikusnak. Talán felmerül a kérdés, hogy mért, elvégre egy szerencsétlen amerikai filmről van szó, amelyben lebutított verzióban ismét tudatosulhat bennünk a család szeretetének fontossága. Esetleg azért, mert a poénokat már előre tudjuk és előre is fáj, mégis körülöttünk mindenki röhög pattogatott kukoricával a szájában. Csak ketten nézünk össze a moziban, és egy jut eszünkbe: fagyöngy.

Fagyöngy, ami végigkíséri filmünket, tehát a menekülés jelszava, ha a bájos pár valamely tagja már nem bírná tovább. Ugyanis Kate (Reese Witherspoon) és Brad (Vince Vaughn) a tipikustól eltérően soha nem mennek családlátogatóba Karácsonykor, hanem valami kegyes hazugsággal (pl.: etióp árvák etetése) kimentik magukat és elutaznak nyaralni. Ám ezúttal a járatukat törlik, és rákényszerülnek, hogy a családjukat meglátogassák. Négy ilyen látogatást tesznek melynek során kiderül, hogy mennyire nem ismerik egymást, és egész idáig önmagukat is becsapva éltek. A nő gyereket akar, a férfi szokás szerint nem, így tárul elénk a végső bonyodalom, mely egy szülés meghitt képével végződik, hányással megkoronázva.

Bár a színészek erősen túljátszák a szerepüket, a film valahol mégis életszagú, ugyanis a komoly valóssággal szembesít minket: a mai felfogás alapján, a Karácsony a családlátogatásból áll, illetve kényszeres mosolygásból, és régi kínos emlékek felhánytorgatásából, no meg a versenyből, hogy ki adott drágább ajándékot.

Pál Bianka

negykari2

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.