Monetáris krízis kiárusításban

moneyA fővárosban sétálva a rengeteg csalogató kirakat, a sok vonzó leértékelt áru bizony, nem a nemzetközi gazdasági krízis helyzetet sugallja a vásárlóknak. Mi tartaná vissza a vevőket a költekezéstől? Felmérések azt bizonyítják, az utóbbi hónapokban 10-15%-al csökkent felvett hitelek száma, azonban az eladósodottak és a  szegénynek tábora többszörösen megnövekedett.

2002-ben 66 millió forintba majd 2006-ban 100 millióba került a főváros karácsonyi kivilágítása, idén 250 millióból díszítették Budapestet. Sok fórumon, a gazdasági világválságról hallani; reklámokban arra hívják fel az emberek figyelmét, hogy takarékoskodjanak az energiafogyasztással, a környezet védelme és a költségek csökkentése miatt. Budapesten sétálva azonban, nem érződik ez a koncepció.

A The New York Times, a The Washington Post és a The Washington Times is Magyarországot emelte ki a térségből az egyik legfenyegetettebb országnak a válság kapcsán. Valószínűleg számos család elgondolkozott azon, hogyan tudna az újévben spórolni, viszont kevesen lesznek akik, előrelátóak és nem költekeznek, hiszen a gazdasági helyzet még nem ért el mindenki pénztárcájához, így nincs, ami visszatartsa az embereket egy-egy kedvező árral rendelkező termék megvételétől. Az ünnepek után csökkennek az árak és ezzel párhuzamosan megnő az igény az akciós termékekre.

A hitelek 3 százaléka áruhitel, a maradék 97 százalék többek között az állampolgárok a gázszámláját fedezi, ugyanis rengeteg fogyasztónak kell ráfizetnie az átalány díjra, amit a magas gázárak csak tetéznek, így sokan kénytelenek voltak hitelt igényelni.

Az állampolgárok elvesztették a hitüket a politikusokban, nagyobb baj, hogy a külföldi befektetők is elfordultak hazánktól. A politikusok mindig nagy méretekben beszélnek a válságkezelésről. Nem hangzott el közvetlenül az embereket érintő, a családokhoz szóló mondat a helyzettel kapcsolatban. „Mit tegyenek a famíliák a helyzet átvészelésére?”- tehetném fel a kérdést minden elemzőnek. Ez a probléma, sürgős választ követel.

Azt tanácsolom a családoknak, próbáljanak meg elszakadni az anyagias dolgoktól, ne dőljenek be a kísértésnek, valamint a karácsony elteltével is egymásnak örüljenek, ugyanis ezt az érzést nem tudja lerombolni a világ financiális állapota sem.

Kiss Lívia (2008C)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.