MEP-re készülünk

Csak 11 maradhat – a válogatásról

Iskolánk idén immár hetedik alkalommal fogja magát képviseltetni az Európai Parlament Modell Magyar Nemzeti Ülésén (ha nem tudod mi az a MEP, akkor kattints a linkre). A nemzeti ülésre – melynek idén Szeged városa ad otthont – egy szinte teljes egészében új tagokból álló delegációval fogunk érkezni.

header

Idén az utóbbi években megszokottnál jóval többen jelentkeztek – ezt nem merem és nem szeretném „személyes” sikerként, vagy a jó kommunikáció eredményeként elkönyvelni, sokkal inkább hiszem és remélem, hogy a fiatalok újból feltörő érdeklődését jelzi a politika és a közügyek iránt. Ebből a ’túljelentkezésből’ azonban természetesen az következett, hogy akarva-akaratlan, de válogatnunk kellett a jelöltek között – egyébként nem bántuk, és nyilván minden csapat annál jobb, minél szélesebb körből válogatják össze…

Már novemberben elkezdtük a felkészítést, és úgy határoztunk, hogy a minél jobb eredmény elérése érdekében heti rendszerességgel fogjuk tartani ezeket az alkalmakat. Összeállítottunk egy listát azokkal a képességekkel és erényekkel, amikkel egy jó MEP-esnek rendelkeznie kell, és ez alapján mértük fel a jelentkezőket. A feladat komlexitása miatt elég sok minden előkerült: kellett egy adott témáról önálló határozati javaslatot írni (tájékozottság, tárgyi felkészültség mérése); kellett egy már meglevő határozati javaslatban hibákat keresni, érvelni mellette vagy ellene (vitakészség, reakciókészség), és természetesen kellett beszédeket is írni (kiállás, fellépés, stílus…).

Végül Karácsony előtt kiválasztottuk a 10+1 legjobb eredményt elért embert – ekkora ugyanis egy delegáció, a +1 a bizottsági elnök –, és ezzel megszületett a Ferences Gimnázium 2009-es delegációja. Miután mindenki választott egy neki megfelelő témát (ez is az eddigieknél jóval rendezettebb és békésebb módon sikerült), januártól megkezdtük az egyéni munkán alapuló, témák szerinti felkészülést. A témák idén is a legfontosabb aktuális kérdések közül kerültek ki, lesz például lehetőség megtárgyalni Európa energiabiztonságát, a távközlés uniós szabályozásának kérdéseit és természetesen a pénzügyi-gazdasági válságot is.

A továbbiakban tervezünk egy csapatépítő hétvégét is, hogy a delegáció kicsit jobban „összerázódjon”; hiszen a maximális együttműködés mindennek az alapja a MEP-en is! A témák részletes megbeszélése után pedig retorikai ismeretek, illetve a gyakorlati tudnivalók elsajátítása következik (ülések eljátszása, stb.).

Véleményem szerint az utóbbi évek legjobb delegációját sikerült összeállítani; ami az eddigi éveknél jóval komolyabb és összeszedettebb felkészüléssel kiegészülve azt fogja eredményezni, hogy az idei Nemzeti Ülésen az Írországot képviselő Ferences delegáció még az eddigieknél is szebb eredményeket mondhat majd magáénak. Valljuk meg: ezt elérni nem lesz könnyű – nem csak az erős mezőny miatt, hanem mert iskolánk eddigi delegációi is méltán elismertek voltak.

Hogy mi a célja ennek az egésznek?? A tapasztalat és a kapcsolatszerzés (nem lebecsült!) érdekein túl természetesen az, hogy delegációnkból minél többen képviselhessék Hazánkat a nemzetközi üléseken. Erre már csak azért is szükség van, mert a 10 magyar résztvevő iskolából csupán 2 keresztény van; tehát ha azt szeretnénk, hogy Magyarország a hozzánk közel álló értékeket képviselje külföldön, akkor „nincsen sok választás”. Hát ne szúrjuk el!

Böröczky Csongor


Konferenciákon jártunk

A MEP-es csapat minden szerdán délután együtt készül a márciusi szegedi megmérettetésre. Ezen kívül lelkesen látogatjuk az EU-val is foglalkozó konferenciákat.

December elején a Nézőpont Intézet által szervezett Magyarország 2025 rendezvényen voltunk, ahol Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke tartott előadást a gyönyörű Wenkheim palotában. A rendezvény végén a fogadáson személyesen is megismerkedhettünk az elnök úrral és Navracsics Tiborral is (felesége egyébként gimnáziumunk volt némettanára Prevoz Anikó ).

Januárban pedig a Szabad Európa Központ által szervezett Magyarország többre képes című rendezvényen voltunk, aminek célja az új Európai Parlamenti ciklusra való programalkotás volt. Itt sok felszólaló volt: Martonyi János, Schmitt Pál, Elmar Brock, Orbán Viktor, Szájer József, Duray Miklós és Gál Kinga. A végén elbeszélgettünk Schmitt Pállal és Fónagy Jánossal, akik felajánlották segítségüket a szakmai felkészülésben.

Ha kíváncsiak vagytok merre jártunk, mit hallottunk, akkor hallgassátok és nézzétek meg az alábbi hangfelvételeket, videókat és fotókat!

Pintér Ádám

Vizi E. Szilveszter beszéde – mp3

Magyarország többre képes konferencia – videó

Magyarországért most újra küzdeni kell – videó

MEP felkészülés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.