Galaxis útikalauz tanhéveseknek

Avagy hogyan válthattunk naprendszert (faktot)?

galaxis_tanheveseknekFaktok vagy kasztok? Fontos kérdés, hogy amit eldöntünk 10-ben, az megpecsételi a további tanulmányaink menetét is? Ilyen esetben biztosan ki lehet mondani, hogy döntésünk jó illetve rossz választás volt? A rossz hír az, hogy az egyetemek egyik évről a másikra is változtathatnak a választható felvételi tárgyak listáján (ld. pl.: gyógypedagógia szaknál kivették idén a történelem és matek tárgyakat), így beszűkítve, sőt olykor elvágva a diákok lehetőségét. Azonban a faktok olyan „kasztok”, melyekből komoly küzdelem árán ugyan, de át lehet kerülni…

A folyamat menete tehát nem lehetetlen, osztályfőnöki és igazgatói engedély kell hozzá, valamint a fél éves tananyagból vizsgát kell tenni a felveendő tárgyból. (Ha B sávból is választott valaki faktot, azt csak leválthatja, de le nem adhatja…) Figyelembe kell azt is venni, hogy amely fakt alapjában véve kis létszámmal indult, ha még további diákot veszt, megszűnhet. Ez pedig újabb érvágás azoknak, kiknek valóban szükséges lenne a tárgy… (A mostani 11. évfolyamban, – vagyis nálunk – úgy érzem, a kémiafakt került veszélyeztetett helyzetbe, de azért akadnak még lelkes tagok, kik boldogan áldozzák az idejüket a kémia oltárán…)

Ezek után felmerül, vajon mit könnyebb véghezvinni: bolygók-közti jogsit szerezni vagy hosszú procedúra után fakultációt váltani? Én az utóbbira szavazok, hiszen ezt egyeseknek bizonyítottan sikerült pár hét alatt végrehajtani, bár meglehet csak azért, mert még nem bevett szokás a planéta-szlalom… (Egyenlőre az emberiség megelégszik a járdaszigetekkel, vagy ha még az sincs, kátyúkban azért bővelkedünk…)

Herceg Zsuzsi

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.