Fagyos hangulatban

2143344955_f21c00e2d2_oAz általános vélekedés szerint az iskolában nincs fűtés. A Hírbarát  most kiderítette, hogy mi is az igazság.

Hiába tettünk meg mindent a globális felmelegedésért, de hideg még mindig van. Főleg télen. Mindenhová bekúszik, még az olyan biztonságos és védett helyre is, mint az iskola. A feltételezések ellenére működik a fűtés, amiért a méltán népszerű élelmezésügyi vezető, Mészáros József (közismertebb nevén Jocó) felelős. A Hírbarát utánajárt a tényeknek.

Az iskola kazánja gázzal fűt, a rendszert különböző érzékelők és motoros szelepek vezérlik. A radiátorokban keringő vizet bizony nem kevesebb, mint 70°C-ra melegíti. Bár egyforma hőmérsékletnek kéne lennie, de az iskola különböző szárnyai más fekvésűek, ezért nincs mindenhol egyforma meleg. Meg nem erősített forrás szerint a fő probléma az épület szigetelésével van, ami nem épp a legmodernebb. És ez ellen nincs mit tenni, hacsaknem valamilyen nagylelkű adományból (amire én nem látok túl sok esélyt) felújíttathatnánk az iskolát. Esetleg próbálkozhatunk jótékonysági rendezvényekkel, mint az amerikai filmekből ismert sütivásárral, de azt hiszem inkább fogadjunk meg néhány jó tanácsot.

Jocó úr számára ismeretlen fogalom a megoldhatatlan probléma, tippjeit pedig örömmel osztja meg veletek. Szerinte az első és legfontosabb a megfelelő mennyiségű reggeli táplálék- és folyadékbevitel, illetve a réteges öltözködés. (Igen, a köpeny is rétegnek számít.) Szünetben szellőztetés, séta a folyosón megoldást jelenthet. Ezúton felhívná a figyelmet a radiátorok helyes használatára, tehát nem szabad szárítóként, székként és erősítőgépként gondolni a fűtőtestekre. A felmelegedés garantált, ha egy percre kimegyünk az udvarra vagy futkorászunk egy kicsit a lépcsőn.  Ráadásul ez tiszta közösségépítő is, hiszen a szünetben meglátogathatod egy távoli osztályteremben lakó barátodat, akivel persze a csöngetésig beszélgetsz, és akkor már futhatsz is, hogy ne késs el.

Ha ezen ötletek közül (sajnálatos módon) egyik sem nyerte el a tetszésedet, akkor sajnos kénytelen leszel várni és fázni. De reménykeltő, hogy a randa hideg télnek mindjárt vége és addig még lesz egy kis síszünet. Az idő elrepül (főleg jó társaságban) és mire feleszmélsz már itt is van a dögmeleg tavasz és nyár, mert azért mégis csak van felmelegedés.

Biczó Eszter

1205085613

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.