Egy kis sport, egy kis zene

Kamp Alfréd

Újraindult diáklapunk elsőként Kamp Alfréd tanár úrral készített interjút:

Köztudott, hogy Ön ért a zenéhez: van egy zenekaruk, iskolai rendezvényeken gyakran Ön a zenei felelős. Mikor és milyen hangszeren kezdett el játszani?

A zenélés nálunk családi hagyomány, például a nagypapám harsonázott, még az Operában is játszott. Általános iskolában kezdtem zongorázni, először magántanárhoz majd Budakalászra jártam. Sajnos a gimnáziumi tanulmányaim miatt ezt felfüggesztettem…

Hány hangszeren tud most játszani?

Ugye a zongorával kezdtem, majd 8. osztálytól gitárt tanultam autodidakta módon. Mikor összeállt a zenekarunk, akkor kezdtem el a szakszofont és a tangóharmonikát is.
Nekem a mai napig fontos, hogy továbbképezzem magam, szerintem az embernek élete végéig tanulnia kell. Ezen kívül szükségem van arra is, hogy néha diák lehessek, ezért eljárok gyakorolni fiatalabb zenetanárokhoz. Ezzel szándékosan „megalázom” magam egy kicsit, de tetszik, hogy ilyenkor más szerepben vagyok, így jobban el tudom képzelni a diákok helyzetét.

Ha jól tudom, iskolánk új tanára, Madocsai Kinga tanárnő, az Ön osztályában végzett. Milyen diáknak ismerte meg őt?

Kinga később került az osztályomba, nagyon hamar aktív tagja lett a közösségnek. Gitározni tudott, így sokszor zenélt az osztálymiséken, megkönnyítve az én dolgomat. Mindig kedves volt és nagyon aktív, ez az ami főleg megmaradt vele kapcsolatban. Én azt gondolom, hogy nagyon jó adottságai vannak, akár egy osztályt is tudna vezetni…

És milyen diák volt Ön?

Én ilyen kötelességtudóbb-fajta diák voltam. Ebből volt is problémám az általános iskolában, folyton „leeminenseztek”… Ugyanakkor a magatartásommal adódtak néha problémák.

Van olyan dolog, amit teljesen másként látott diákként, mint most tanárként?

Igazából ami sokat változtatott rajtam, az a szülővé válásom. A gyerekeimmel szoktam otthon tanulgatni, és sokszor rájövök, hogy a megismerésnek és a tanulásnak egy csomó korlátja lehet egy gyerek számára. Mióta velük kínlódok néha, azóta a gyengébb képességű tanulókat sokkal jobban meg tudom érteni.
Szerintem az nagyon fontos, hogy az embernek meg kell találni egy egyensúlyi-szerepet. A tanárok és a diákok között muszáj megtartani egy bizonyos távolságot. Persze ez nem mindig egyszerű… Mikor fiatalon idekerültem, voltak olyan diákok, akik rámszálltak, rögtön tegeződni és haverkodni akartak. Szerencsére nem voltam egy ilyen „bratyizós” típus, és sikerült megoldanom a helyzetet. Ugyanakkor a másik véglet sem jó, mikor egy kapcsolat túlzottan a tekintélyre alapozott. Szerintem az a legjobb, ha egy tanár az elején egy kicsit szigorúbb, és utána lazít a dolgokban. Most a második osztályomat viszem, és úgy gondolom, hogy az ilyen dolgokat jobban sikerült kialakítanom. Lehet üzenetet küldeni?

Hogyne…

Nekem az a rögeszmém, hogy az embernek a szakmája mellett be kell iktatnia egy kis sportot és egy kis zenét is, szerintem ez az egészséges élethez elengedhetetlen.
Sajnos kevés lehetőségünk van a mozgásra, ha pedig az ember valami egyesületbe jár élsportolót próbálnak nevelni belőle. A feleségem is tanár, és megfigyelte, hogy sok iskolával ellentétben, nálunk (szerencsére) normál felépítésű gyerekeket lehet látni. Gondolom a családok és a neveltetés miatt vagyunk ilyen jó helyzetben.
A másik dolog pedig a zene, ami szerintem kell az egészséges lelkülethez, és egyben örömforrás is. Én legszívesebben közép vagy alsószinten bevezetném az általános oktatási rendszerbe, hogy mindenkinek meg kelljen tanulnia legalább egy hangszeren játszani. Szerintem a zenélés egy olyan élmény, amit minden embernek be kéne építenie az életébe.

Fekete Éva

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.